Явор Куюмджиев: Неквалифицирани калинки застават на челни постове в енергетиката

Bulphoto (архив)
share

Отиваме към нови предсрочни избори, което неизбежно означава, че отиваме и към пореден служебен кабинет.

"Това за енергетиката не е добро, тъй като благодарение на служебните кабинети, но не само, в най-висшите ръководства попадат случайни хора. Най-любимият ми случай е отпреди десетина години, когато в ръководството на АЕЦ "Козлодуй" попадна една дама, която имаше дипломна работа на тема местообиталище на белоглавия орел в България. Това е типичен пример за "калинки", заяви бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR.

По негови думи тези поставени лица обаче са за сметка на енергетиката.

"Междувременно загина ПАВЕЦ "Чаира" - едно уникално съоръжение, което би могло да има огромен потенциал да печели колосални пари за собственика си - държавата. За същите тези периоди се подписа бруталният договор с турската компания "Боташ", от която държавата може да загуби 12 млрд. долара", коментира Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

Преговорите за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене" продължават, решиха депутатите

По негови думи парламентът няма как да контролира сектора през това време, тъй като сред депутатите има само двама, които разбират от енергетика.

"Това е крайно недостатъчно. Липсата на подготвени хора, дори в парламента, води до същите тези проблеми, за които говорим. Нагледахме се и на безумни решения на парламента. Преди години беше изрично забранено на НЕК като собственик на АЕЦ "Белене" да го строи и даже беше взето едно малоумно решение на мястото на площадката, която съществува, да бъде изградена парогазова централа. Ако я бяхме построили за няколко милиарда, сега щяхме да си я бием в главата", каза Куюмджиев.

По негови думи в момента български компании си правят бизнес с това да харчат ток, за да получават субсидии, които им донасят много повече приходи, отколкото същинската им дейност.

Гостът коментира и списъка от председателя на ДПС Делян Пеевски, който показа "черните касички на Радев".

"Пеевски, в желанието си да удари по някакъв начин удари президента, извади един списък, който нарече "черните касички на президента". Не вярвам това да е така, най-малкото защото по-голямата част от хората в списъка не са на ключови позиции да взимат решения с харченето на пари", смята бившият зам.-министър на енергетиката.

Водещи новини

Още новини