Малинов обсъди напредъка по проекти в областта на ядрената енергетика с Дженифър Гранхолм и Андрю Лайт

  • 25 юли 2024 10:46

  • 166
  • 0
Малинов обсъди напредъка по проекти в областта на ядрената енергетика с Дженифър Гранхолм и Андрю Лайт
© МЕ

„Реализацията на съвместните проекти за българската и американската страна в областта на ядрената енергетика е от ключово значение за гарантиране на енергийната сигурност в региона“. Това каза министърът на енергетиката Владимир МалиновВладимир МалиновВладимир Малинов е назначен за министър на енергетиката в служебния кабинет с премиер по време на двустранни срещи с енергийния секретар на САЩ Дженифър Гранхолм и помощник-секретаря на енергетиката по международните въпроси на САЩ Андрю Лайт. Разговорите се проведоха в румънската столица Букурещ в рамките на петата министерска среща на Партньорството за трансатлантическо сътрудничество в областта на енергетиката и климата (P-TECC).

Министър Малинов запозна енергийния министър на САЩ Дженифър Гранхолм с постигнатия напредък по диверсификация на енергийния отрасъл в България. Той акцентира върху ползите от сътрудничеството между двете страна при внедряването на алтернативното ядрено гориво, произведено от американската компания Уестингхаус, в 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. „За първи път в 50-годишната си история българската ядрена централа работи с алтернативно гориво, което допринася за нашата енергийна сигурност“, подчерта той. Отбелязано бе и стратегическото значение на инициативата за Вертикален газов коридор, подкрепена от САЩ, която ще осигури достъп до алтернативни доставки на втечнен природен газ за региона на Югоизточна Европа.    

Продължават ползотворните срещи между експерти от САЩ и България в рамките на Управляващия комитет по Междуправителственото споразумение между България и САЩ за сътрудничество по проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и ядрената програма за граждански цели на България. „Разчитаме в най-кратки срокове да напреднат разговорите относно финансирането на проекта за нова ядрена мощност от ЕКСИМ Банк, както и създаването на консорциум между американската компания „Уестингхаус“ и южнокорейската „Хюндай Инженеринг и Кънстръкшън“, акцентира Малинов. „Българската страна активно проучва разработването на малките модулни реактори като възможност за допълващи енергийни мощности, които да допринесат за осигуряване гъвкавостта на енергийната система. За нас е важно да се запознаем с всички потенциални технологии в тази област, за да изберем тази, която отговаря на нашите потребности“, каза още той пред помощник-секретаря Лайт. „Водим разговори за сътрудничество по темата за малките модулни реактори и с Агенцията за търговия и развитие на САЩ“, допълни енергийният министър.

По-късно министър Владимир МалиновВладимир МалиновВладимир Малинов е назначен за министър на енергетиката в служебния кабинет с премиер разговаря и с комисаря по енергетиката в Европейската комисия Кадри Симсон. Двамата обсъдиха функционирането на единния европейски пазар като гарант и необходимо условие за сигурност на доставките и предвидимост на цените за крайните потребители.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
166 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини