България и Оман подписват Меморандум за енергийно сътрудничество

  • 23 август 2024 14:53

  • 224
  • 0
България и Оман подписват Меморандум за енергийно сътрудничество
© МЕ

България и Оман ще подпишат в рамките на следващите два месеца Меморандум за насърчаване на двустранните отношения в областта на енергетиката. За това се договориха на среща министърът на енергетиката на Република България Владимир МалиновВладимир МалиновВладимир Малинов е назначен за министър на енергетиката в служебния кабинет с премиер и министърът на енергетиката и минералите на Султанат Оман инж. Салим Ал Ауфи.

Документът ще позволи задълбочаване на двустранното енергийно сътрудничество в областта на нефта и природния газ, водорода, производството и съхранението на енергия от възобновяеми източници, както и потенциални инвестиции от страна на Оман у нас.

„Гарантирането на сигурността и диверсификацията на енергийните доставки е неизменна част от националната сигурност на България. В тази връзка една от водещите цели пред страната ни е осигуряването на доставки на втечнен природен газ в дългосрочен план“, подчерта министър Малинов пред своя гост. Той припомни, че след 1-ви октомври тази година ще бъде въведен в търговска експлоатация терминалът за втечнен природен газ до Александруполис, Гърция, в който страната ни е съакционер. Министрите Малинов и Салим Ал Ауфи дискутираха възможността за доставка на втечнен природен газ за България, с което да се осигурят част от необходимите количества за предстоящия зимен сезон.

„Страната ни продължава да следва заложената цел за постигане на нетни нулеви емисии към 2050 година, но това не бива да влияе негативно върху конкурентоспособността на българската икономика“, отбеляза министър Малинов. От страна на министър Салим Ал Ауфи бе проявен интерес към опита на България в оперирането на помпено-акумулиращи водноелектрически централи като една от възможностите за съхранение на произведената от възобновяеми източници енергия.

Министър Владимир Малинов: Сътрудничеството ни със САЩ в областта на ядрената енергетика е водещ фактор за гарантиране на енергийната сигурност

Енергийните министри на България и Оман обсъдиха и потенциалното сътрудничество в областта на водорода като един от чистите източници на енергия. „България може да е входна врата за производители и търговци на водород, който да се реализира в Европа“, отбеляза министър Малинов, съобщават от пресцентъра на енергийното министерство.

„Вече сме разработили съвместно с Гърция проект за изграждане на междусистемна връзка за водород, който получи и статут на проект от общ интерес за ЕС. Румъния също проявява интерес да се включи в проекта“, допълни Малинов. Двамата министри се обединиха около това обсъдените теми да залегнат в изготвения меморандум, който ще послужи за основа за развитие на двустранните отношения между страните.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
224 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини