НС единодушно задължи здравния министър да изготви план за увеличаване на медицинските сестри и акушерките

Булфото
share

С пълно единодушие Народното събрание прие проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за осигуряване на медицински сестри и акушерки. "За" гласуваха 185 народни представители, "против" и "въздържал се" нямаше. Вносители на проекторешението са Лена Бориславова и група народни представители от "Продължаваме промяната - Демократична България".

С проекта на решение се възлага на министъра на здравеопазването в срок до 60 дни от приемане на решението да предложи на Народното събрание стратегия за увеличение на правоспособните медицински сестри и акушерки за периода до 2030 г. с минимум 50%.

Това е обида е за цялата гилдия. Обида е, защото го предлагате точно преди избори. Възлагате на министъра на здравеопазването да направи чудеса от храброст, защото знаете, че няма как да ги направи, каза депутатът от "Възраждане" Маргарита Махаева, обръщайки се към вносителите от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Къде бяхте, когато управлявахте, защо не направихте това тогава, защо не решихте проблема с недостига с медицинските сестри? Никой не ви вярва, че сте загрижени за тази гилдия, най-малко пък самата гилдия. Това предложение е изцяло популистко, подчерта Махаева.

Българското здравеопазване е хронично болно. То страда не само от липса на медицински сестри сестри, но и от системно недофинансиране, ниско заплащане във всички сектори и неравномерно разпределение на здравните услуги на територията на страната, посочи депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Лена Бориславова, която е вносител на проекторешението.

Има проблеми, свързани с лошата материална база, с лошото оборудване, имаме занижен или липсващ контрол на държавата над разходите за здравеопазване. В сектора има корупция и овладяване на почти всички ръководни постове в държавата, в резултат на което частни интереси се поставят над тези на пациентите. В това отиващо си Народно събрание имаме възможност да започнем да решаваме поне един от тези проблеми. Трябва да започнем отнякъде, отбеляза Бориславова.

Парламентът ще обсъди проект на решение за задължаване на здравния министър да предприеме действия за осигуряване на медицински сестри и акушерки

Ние от автентичната група на ДПС без Пеевски и аз като лекар и преподавател ще подкрепим проекторешението, подкрепяйки доводите, които бяха представени. Ситуацията в този аспект с обезпечението с медицински сестри и акушерки наистина е кризисна. Това, което правим в момента, е следствие на това, че сме допуснали да се стигне до кризисна ситуация, малко на пожар тръгваме да вземаме мерки. Би трябвало да имаме стратегическа визия за кадровата обезпеченост, коментира нечленуващият в парламентарна група депутат Джевдет Чакъров.

Без медицински сестри работата на българското здравеопазване няма как да бъде на ниво. Може този законопроект да е малко закъснял, но трябва да покажем, че можем да се обединим около теми, които са важни за обществото, отбеляза депутатът от ГЕРБ – СДС Красимир Събев.

Много сериозна е и ситуацията с обезпечението с лекари. Средната възраст е над 55 г. Едва ли е редно а се стигне до същата кризисна ситуация и тогава да се вземат мерки. Призовавам в бъдеще да има надпартиен консенсус и цялостната реформата в здравеопазването най-накрая да стартира с оглед на подобряване на функционирането на системата на здравеопазването, каза още Чакъров.

Ситуацията не е тревожна, а трагична. Намаленият брой на медицинските сестри и това, че те са готови да напуснат системата на здравеопазване, води до изключително напрежение в сектора, заяви депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Митковски.

Нашите медицински сестри отиват в Европа, но няма откъде да дойдат при нас, така че това предложение е абсолютно навременно. Дано успеем поне малко да придвижим въпроса напред, добави той.

ИПИ предлага да се повишат заплатите на медсестрите

Ще подкрепим законопроекта, но с уговорката, че не решаваме изцяло проблема, а го решаваме "на парче", посочи нечленуващият в парламентарна група депутат Красимира Катинчарова, която влезе в Народното събрание като народен представител от "Величие".

Странно е защо въпросът се повдига точно сега. Защо предложението в проекторешението не беше направено досега? Това можеше да бъде решено от Министерски съвет, а знаем от коя политическа сила бяха здравните и финансовите министри в последните 3 г., отбеляза депутатът от "Има такъв народ" Андрей Чорбанов.

Трябва не само да се облекчи достъпът до образование на медицинските сестри, но и след това те да имат преференции при достъпа до работа, добави той.

Този проблем е от последните 20 г. В последните 2 г, има доста свършени неща по този въпрос, като например увеличаване на ресурсите по Плана за възстановяване и ресурсите на НЗОК, каза депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Александър Симидчиев.

Но само по себе си финансирането няма да реши проблема. Финансите са необходимо условие, но те трябва да бъдат надградени с възможности за кариерно развитие, качване на авторитета на професията. Не става само с пари, но и парите са нужни, затова в проекторешението заложихме взаимодействие между Министерството на финансите и Министерството на здравеопазването. Не е въпрос на предизборно желание, въпрос е на общо решение, защото ако не решим проблема сега, в следващите няколко години няма да имаме здравеопазване, добави Симидчиев.

В началото на заседанието в декларация от името на парламентарната група на "Възраждане" Стоян Таслаков каза, че председателят на българската комисия по европейски въпроси Кирил Петков не е участвал не е участвал в срещата на КОСАК в Унгария в края на месец юли. Кирил Петков лиши България от присъствие на срещата на КОСАК в Унгария, заяви Теслаков. В декларацията си депутатът от "Възраждане" припомни, че КОСАК e форумът за сътрудничество между комитетите (комисиите) по европейските въпроси на националните парламенти на държавите-членки на Европейския съюз. 

На 29 юли тази година в рамките на Унгарското председателство на Съвета на ЕС в сградата на унгарския парламент се проведе среща на КОСАК. На тази среща българската страна не бе представена от никого, тъй като нашият председател на парламентарната комисия Кирил Петков имал личен ангажимент или е бил на Корал, не става ясно, каза Стоян Таслаков. По този начин за пореден път с действията на Кирил Петков лиши държавата ни от възможността да заяви позиция по редица важни теми, се посочва в декларацията на "Възраждане". В текста са изтъкват темите, които са обсъждани по време на срещата в Унгария, сред които предизвикателствата в земеделието, войната в Украйна, гласът на европейските граждани, разширението на съюза в посока Западни Балкани.

 

 

Водещи новини

Още новини