Депутати за следващия служебен премиер: Решението е на президента

Булфото (архив)
share

Решението кой ще бъде следващият служебен премиер е на президента Румен Радев.

Това коментираха народни представители преди заседанието на парламентарната комисия по отбраната. Това е решение на президента, казаха Христо Гаджев от ГЕРБ - СДС и Богдан Богданов от „Продължаваме промяната-Демократична България“. Нямаме против, отговори Гаджев на въпрос относно работата на служебния премиер Димитър Главчев, предаде БТА. Ще видите кой ще бъде служебен премиер, коментира Байрам Байрам от парламентарната група на ДПС. 

Преизбиране на Димитър Главчев за премиер изглежда сигурно - няма алтернатива

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

„Има такъв народ“ (ИТН) върна на президента Румен Радев неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство вчера. След като нито един от трите мандата за съставяне на правителство не беше изпълнен, предстоят предсрочни парламентарни избори. Предстоящият предсрочен вот ще бъде шести след редовните парламентарни избори на 4 април 2021 г. Последните предсрочни избори бяха на 9 юни тази година.

Списъкът с възможните министър-председатели става още по-къс, отбеляза президентът Румен Радев.  

Списъкът с имена за потенциален служебен премиер: кои са опциите, които стоят пред президента?

След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка (БНБ), председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Водещи новини

Още новини