Преподавателят по Конституционно право Орлин Колев: Главчев може да остане премиер без значение дали иска

  • 05 август 2024 11:34

  • 1639
  • 1
Преподавателят по Конституционно право Орлин Колев: Главчев може да остане премиер без значение дали иска
© Булфото, архив

След като вече е ясно, че правителство не може да бъде формирано, президентът трябва да издаде указ за насрочване на нови парламентарни избори, които да се проведат в двумесечен срок. Той, обаче, не започва да тече след издаване на указа, а от момента, в който стане ясно, че третият опит за съставяне на правителство е неуспешен. Другото задължение на президента е съставяне на служебен кабинет. Това каза преподавателят по Конституционно право Орлин Колев в предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„По повод на бъдещото служебно правителство, след консултации с парламентарните групи и по предложение на бъдещия министър-председател, президентът трябва да издаде указ за съставяне на служебно правителство. За да имаме предложение от бъдещия служебен премиер, първо трябва да имаме неговото съгласие. Кандидатите за този пост са силно ограничени“, обясни още Колев.

Той напомни и кои са личностите, които може да бъдат избрани за премиер – председателят на Народното събрание, управителят и подуправителите на БНБ, председателят и заместник-председателите на Сметната палата и омбудсманът и неговият заместник.

Назарян: Няма основание да ми се иска оставката, ще откажа на Радев, ако ме предложи за служебен премиер

„На практика изборът ще се сведе до управителя и подуправителите на БНБ, председателя на НС и председателя или зам.-председателя на Сметната палата“, каза още конституционалистът.

Той допълни, че е възможно Главчев да остане премиер, без значение дали той е съгласен, или не. „Дори и да изрази несъгласие и да подаде оставка, ако няма с кого да бъде заменен, няма как да бъде сменен“, посочи още Колев.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1639 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Абе

2024.08.05 | 12:02

1
Защо на тема спорт не може да се пишат коментари страх ви е че ще бъде оплюта така наречената олимпиада на педали и обратни изроди

Добави коментар

Водещи новини