Атанас Зафиров: Всеки опит за саботаж на действията на БСП ще получи своите мерки за партийно въздействие

Кадър: БТВ
share

През седмицата станахме свидетели на напрежение в парламента по повод решение на Министерския съвет да предложи бивш министър на културата от времето на тоталитарния режим - Георги Йорданов, да бъде награден с орден „Стара планина“ първа степен, за големите му заслуги в областта на културата и изкуството. Лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов прочете декларация срещу това решение, а БСП го защити.

„Миналата година г-н Йорданов получи и една от най-високите награди – „Златен век“ с огърлие на културното министерство, и тогава нямаше никакви обструкции срещу тази награда. Просто сега моментът е предизборен и някои партии се опитват да стъпят на гърба на големи фигури, в опита си да се харесат на определени електорати. Така обясни в ефира на БТВ скандалът в Народното събрание преди няколко дни за награждаването на Георги Йорданов изпълняващият функциите на председател на БСП – Атанас Зафиров.

Найден Тодоров: Не знам кой би могъл да бъде награден за българската политика

„Аргументите, които бяха използвани срещу тази номинация, която е подкрепена от творческите съюзи на художници, писатели, хора на културата, читалищни дейци  - хора на културата, бяха изключително нелепи. Аз например чух, че той работел за престъпен режим, а ако е така - човекът, който четеше декларацията, г-н Атанасов, който е бил прокурор в този така наречен престъпен режим, означава тогава, че той е работел за престъпници“, каза още той.

По думите му наградата за Георги Йорданов е навременна и напълно заслужена за приноса му към българската култура.

„Ако трябва да функционира такъв закон, г-н Атанасов трябва веднага да слезе от парламентарната трибуна и да попадне под ударите на този закон, защото той е бил прокурор именно по времето на този строй и го е защитавал като прокурор, обясни още Зафиров.

Той твърди, че причината за повдигането на този въпрос е наближаването на потенциални нови избори.

Припомняме, че през изминалата седмица възникна и друг конфликт на „Позитано 20“ между т.нар. ново ръководство и бившия лидер на БСП - Корнелия Нинова. Тя обвини Атанас Зафиров в „интелектуална немощ и политическо безсилие“, но пък каза, че не блокира партията, а я спасява.

Нинова: Лявото обединение ще доведе до още по-голямо разделение

„Не знам какво разбира тя под спасение на партията – г-жа Нинова имаше всичкото време на света за спасяване на партията. Тя остави едно тежко наследство, държа да го кажа, една почти разбита в организационен и финансов план партия, така че мерките за спасяването на партията са неотоложни“, коментира Зафиров.

Преди седмица премина най-мащабното събитие в годината за социалистите, провеждащо се по традиция на историческата поляна на Бузлуджа – на което не присъства Корнелия Нинова . На 2 юли обаче бившият лидер на БСП и нейни симпатизанти отбелязаха отделно 133 години на партията.

Зафиров от Бузлуджа: Всеки истински социалист е добре дошъл при нас

„Несръчни опити за блокиране на субсидии, за блокиране на партията, вчера беше направен опит за паралел на Бузлуджа. Никога досега председател на партията не си е позволявал да призовава за бойкот на нашия най-голям празник. Вчера беше направен опит за паралелен такъв, той разбира се завърши с фиаско около 40-50 души“, каза той.

Зафиров призова за спешни мерки за стабилизиране на партията.

„Всеки опит за саботаж на действията на БСП, особено в навечерието на избори, ще получи своите мерки за партийно въздействие. Ние не можем да си позволим да имаме стъпки по пътя, по който вървим. Започнахме с последователни стъпки  - срещата в Стара Загора, на Бузлуджа показахме категоричност и заедност, другата седмица продължаваме със среща по политики. На дневен ред е спасяването на партията: Ние имаме високи амбиции, ние искаме да спечелим тези избори, или да бъдем основна алтернатива на модела на ГЕРБ“, каза той.

Водещи новини

Още новини