Христо Иванов: Пеевски беше много загрижен за Георги Чолаков, номинира го за конституционен съдия

БТВ
share

Изслушването ми в комисията за Нотариуса и Пепи Еврото беше някаква маневра на Пеевски, за да замъгли фокуса и да отклони вниманието от себе си. Не проявиха кой знае какъв интерес към това, което исках да им разкажа. Бяха си пуснали през някакви сайтове анонимни информации, с които искаха да създадат интрига. Това заяви Христо Иванов в предаването "Тази сутрин" по бТВ. 

Исках да разкажа колко беше загрижен Пеевски за интересите на Георги Чолаков, председател на Върховния административен съд. На него му свършва мандата и седеше въпросът как ще продължи неговата кариера. Пеевски искаше с промените в Конституцията председателите на ВАС и ВКС (Върховния касационен съд) да се въведат по два мандата, от по 5 години. Заради негативна обществена реакция обаче успяхме да убедим Пеевски да се откаже, разказва Иванов. 

По думите му са водени разговори Георги Чолаков да бъде номинация за конституционен съдия. "Не знам защо е тази грижа за Чолаков и какъв е интересът, но може да се досещам", каза още той. 

Иванов потвърди, че е имал срещи с и.д. главен прокурор Борислав Сарафов. "Имах пет разговора със Сарафов в присъствието на други хора. Целта беше да проведем разговор, да бъде убедена прокуратурата да подкрепи визия за нейното реформиране. Трябва да разбере, че не може по този начин, че има нужда от реформиране. В началото Сарафов даваше заявки, че иска да бъде реформатор. Това вече е забравено. Виждаме ли разследване на корупция - не. Виждаме ли замиране на такива случаи - множество, коментира още Иванов.

Иванов към Хамид Хамид след въпрос за оказван натиск върху главния прокурор: Бях забравил колко забавно е общуването с Вас

Ако има нови предсрочни парламентарни избори трябва през парламента да се намери начин и да се постави човек или хора на постовете, от които Румен Радев може да избира служебен премиер. Не бива правителство на Главчев пак да организира провеждането на избори. Това е мое лично мнение. Какво обаче може да се случи може да кажат само хората в парламента, посочи още Иванов. 

По думите му единствената разлика между Ахмед Доган и Делян Пеевски е, че Доган е по-старата генерация на същата тенденция. 

Водещи новини

Още новини