Иванов към Хамид Хамид след въпрос за оказван натиск върху главния прокурор: Бях забравил колко забавно е общуването с Вас

Булфото (архив)
share

Бившият депутат от 49-ото Народно събрание Христо Иванов се яви на изслушване във временната комисия, разследваща дейността около Мартин Божанов – Нотариуса и Пепи Еврото.

По време на изложението си Иванов подчерта, че в нито един момент не е оказвал каквото и да било влияние сред висши магистрати или други лица от съдебната власт, каквито публични информации се тиражират.

Той раязсни, че в действителност е имал срещи с представители на правосъдната система у нас, но всички тези срещи са били по повод конституционните промени в рамките на миналия парламент и нуждата от структурни промени. От думите му се разбра, че в тази връзка той е провеждал срещи с и.ф. Главен прокурор Борислав Сарафов и председателката на ВКС.

В изпълнение на тази задача бях провел редица срещи с и.ф. Главен прокурор и с председателката на ВКС, които ми споделиха, че са готови да разговарят за реформи. Според мен беше важно поне тези две институции да предложат своята гледна точка, уточни Христо Иванов пред депутатите от комисията.

По думите му срещите са били провеждани на „неутрален“ и „удобен“ за тях терен, където са присъствали правни експерти и представители на правосъдното министерство. Политикът обаче заяви, че няма да назовава техните имена, за да не бъдат „оцапани с катран и пера“.

Христо Иванов: НИ-КО-ГА не съм разговарял с Ахмед Доган пряко или косвено!

„Няма нищо вярно в обвиненията срещу мен, че съм се опитвал да влияя върху определени дела, нито пък главният прокурор е бил обект на влияние от моя страна. Това че съм имал някакво влияние в съдебната система е абсолютна лъжа. Срещите са провеждани единствено с цел за търсене на съгласие и излизане от безизходицата“, поясни Иванов.

На въпрос от депутата на ДПС Хамид Хамид дали са верни слуховете от кулоарите на парламента, че е притискал главния прокурор да вземе за свои заместници две определени имена, Христо Иванов подходи с ирония, казвайки, че е бил забравил „колко забавно“ е било общуването с народния представител от ДПС.

Общуването с Вас винаги е пълно с изненади и свежи неочакваности. Но не, не съм разговарял насаме с главния прокурор, не съм му предлагал заместници, не е имало и с какво да го притискам. Ако съм правил подобно нещо, защо не съм подведен под наказателна отговорност?, отвърна Христо Иванов.

Водещи новини

Още новини