Цветелина Пенкова: Трябва да бъде довършен строежът на АЕЦ "Белене"

БНТ
share

Ядрената енергетика е ключова в нашия енергиен микс. Има политически консенсус, че ядрената енергетика ще се развива. Това заяви Цветелина Пенкова, първи зам.-председател на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в предаването "Още от деня" по БНТ. 

Пенкова бе категорична, че трябва да бъде довършен строежът на АЕЦ "Белене". Ние искаме да се откажем от стратегически ресурс. Франция ни предложи сериозна помощ. Те работят с подобни реактори, каза още тя. 

Националните, български интереси много често съвпадат с европейските, т.е. това, което искат българските граждани, българската индустрия и българската енергетика съвпадат с общоевропейските искания. По темата за ТЕЦ-овете много често се политиканстваше през последните няколко години, а проблемът е, че българската държава няма ясен план какво, къде и кога да се прави, добави още Пенкова. 

Цветелина Пенкова: Ще работя за един истински енергийно свързан ЕС, за да има ниски и достъпни цени на електроенергията

"Говоря за правителствата, които за последните 15 години не са проявили отговорност да дадат ясен план и разчет какво ще се случва с въгледобивните региони. Решението на кабинета "Денков" до 2038 г. да се намали зависимостта на българската енергетика от ТЕЦ-овете само е представено пред нашите европейски партньори. Голяма част от протестите и недоволствата идваше от липсата на разговори с хората, заети в сектора, със синдикатите, които представят работещите там", отбеляза Цветелина Пенкова. 

Като държава казваме, че нещо ще се случи, а в същото време не представяме перспективи, не обясняваме точните срокове и точните мащаби. "От БСП винаги сме искали ясен план. Когато става въпрос за сигурността на българската икономика, на българските граждани, на българската индустрия - тези аргументи са всеобхватни и винаги важат пред нашите европейски партньори, и трябва да ги кажем, за да можем да ги защитим", коментира Пенкова. 

Водещи новини

Още новини