Цветелина Пенкова и експерти със седем приоритета за развитие на българската индустрия и енергетика

  • 22 април 2024 15:06

  • 254
  • 0
Цветелина Пенкова и експерти със седем приоритета за развитие на българската индустрия и енергетика
© Цветелина Пенкова

През последните години България е в продължаваща политическа криза. Парализът на институциите създава пречка пред реализирането на дългосрочните политики и действия, необходими за гарантирането на сигурността и конкурентоспособността на българската индустрия и енергетика. А България реално може да има ключова роля във формирането и реализирането на тези политики, ако имаме ясни национални цели. Това заяви евродепутатът от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Цветелина ПенковаЦветелина ПенковаЦветелина Пенкова е родена на 19.02.1988 г. в София. След обучението си в Софийската математическа на пресконференция с водещи представители на българската индустрия и енергетика.

Тя представи документ от седем приоритета, които трябва да бъдат защитавани от евродепутатите в Европейския парламент през следващия мандат. Документът е изготвен съвместно с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), ЕСО, Българската асоциация на металургичната индустрия, Българската асоциация на циментовата индустрия, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), Еврохолд България АД, Холдинг КЦМ 2000 и Българския атомен форум (БУЛАТОМ).

За последната една година Пенкова организира три ключови конференции на тема енергетика и индустрия – две в Народното събрание на Република България и една в Европейския парламент в Брюксел. Всички те обединиха водещи представители на българската и европейската индустрия и енергетика, академични среди, синдикати. Заключителните приоритети са обобщени в документ, те гарантират последователност и очертават ясните национални приоритети, които следва да се защитават в европейските политики.

„На първо място е необходимо да се гарантира сигурността на енергийните доставки. Трябва да се осигури достъп до най-евтините възможни енергийни носители, за да може да се развива европейската икономика“, изтъкна евродепутатът. Според нея трябва да се гарантира дългосрочна предвидимост на цените на електроенергията – само така може да се гради стабилна промишленост и икономика.

„Втори ключов приоритет е развитието на ядрените мощности. Българските ядрени съоръжения имат най-високите стандарти за безопасност, а експертите ни са признати за едни от най-добрите в света. В следващия мандат на Европейския парламент трябва да се определи ядрената енергетика като основен базов източник на чиста енергия в ЕС“, каза Пенкова. Тя изтъкна, че за да има независим енергиен ядрен сектор в ЕС, е нужно изграждането на верига за производство и доставки на специализирани части за поддържане и изграждане на компонентите за ядрените реактори на континента и трябва да се разгледат възможностите за добив на уран в ЕС с нови технологии.

Цветелина Пенкова: България има ключова роля и стратегическо енергийно предимство в региона, което трябва да се използва

Като трети важен приоритет Цветелина ПенковаЦветелина ПенковаЦветелина Пенкова е родена на 19.02.1988 г. в София. След обучението си в Софийската математическа открои производство на повече критични суровини: „България е на 6-то място в Европа по производство и обработка на цветни метали. За да се подпомогне добивът на повече суровини, които са ключови за производството на компонентите, свързани с новите технологии, е необходимо да се увеличи вътрешният добив, да има устойчива кръгова икономика и възможност за рециклиране.“ Тя смята трябва да се разработят съществуващите на територията на ЕС нови находища на критични суровини. „Трябва да се определят стратегическите предимства на всяка една държава членка според наличието на ключови и стратегически суровини, за да може да стимулират съответните производства във всяка отделна държава. Тук нашата държава ще има водеща роля“, допълни евродепутатът.

Четвърти представен приоритет е развитието на индустриалното производство и създаването на работни места. Пенкова отбеляза, че на среща на върха между енергийните индустрии и Европейската комисия е приета декларация с призив за създаване на Европейска индустриална сделка. „Необходимо е да има публично финансиране на енергоемки индустрии от фонд за внедряване на чисти технологии, координирани с опростена рамка за държавна помощ“, каза тя.

Пети приоритет е балансираният енергиен микс на ЕС. „България има една от най-устойчивите енергийни системи, защото разчита на около 1/3 ядрена енергетика, 1/3 възобновяеми източници и 1/3 конвенционални мощности, базирани на местни изкопаеми горива. За да се запази и развие този балансиран микс, трябва да се наблегне на развитие на технологии и производството на компоненти за тях, а не да се стимулира внос на по-евтини технологии от трети страни“, отбеляза евродепутатът.

Шести приоритет е изграждането на свързана електропреносна мрежа между страните в ЕС. „България беше основен износител на електроенергия в региона, но поради липса на ясно планиране в енергетиката, това е застрашено. Затова трябва да се въведат ясни действия за по-добра свързаност - така ще можем да пренасяме по-големи количества между различните държави и региони в Европа, без да се застрашава системната сигурност. България е държавата с най-голяма енергийна мощност в региона и ние трябва да сме водещи в този общоевропейски процес. Страната ни вече има изготвен такъв проект и той беше представен на конференцията, която организирах в Европейския парламент в Брюксел“, допълни Пенкова.

Министър Малинов обсъди двустранното енергийно сътрудничество с посланиците на Франция и Великобритания

Като седми приоритет евродепутатът открои развитието на академичните постижения и кадровия потенциал. „Българските учени са световно признати и разработват проекти с европейската индустрия. Необходимо е да се инвестира в иновации и модерни технологии. Нека насърчаваме трансфера на технологии от „лабораторията до пазара“ чрез целенасочени програми, адекватно финансиране и активно взаимодействие между индустрията и академичните среди“, коментира Пенкова.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев акцентира върху непрестанния спад на дела на европейската икономика спрямо световната. Той отбеляза, че ако преди години делът на Европа в световната икономика е бил 25%, то сега е по-малък от 17%, а спадът се ускорява. „Очевидно нещо в ЕС не правим както трябва. Европейската икономика се развива два пъти по-бавно от световната и има все по- ниско влияние. Две трети от българския експорт е към страните членки и затова забавянето на европейската икономика води до забавяне и на българската икономика“, коментира той. Изтъкна, че основен фактор за икономиката е конкурентоспособността на индустрията и затова са наложителни стратегически мерки и последователност. В заключение Велев призова: „Бихме искали България да заеме по- активна позиция в определянето на европейските политики.“

Председателят на Надзорния съвет на Еврохолд България АД Асен Христов благодари на Цветелина ПенковаЦветелина ПенковаЦветелина Пенкова е родена на 19.02.1988 г. в София. След обучението си в Софийската математическа за идеята за този документ със седем приоритета за развитие на енергетиката и индустрията, защото с него се поставя приемственост и мост към действията, които новоизбраните евродепутати е необходимо да предприемат. „Да не почваме от нулата с всеки нов мандат. Партийни приоритети и пристрастия са назад в критериите на европейските институции. Страните членки защитават национални интереси. В нашия документ е отразен националният интерес и пътят, по който може да се защити в следващите години. Като индустрия и икономика, вървим след големите, обслужваме ги и не търсим нашия интерес. Тези, които искат да бъдат евродепутати, да се запознаят с документа“, призова Асен Христов.

Изпълнителният директор на Българската асоциация на циментовата индустрия Ивайло Георгиев благодари на Цветелина ПенковаЦветелина ПенковаЦветелина Пенкова е родена на 19.02.1988 г. в София. След обучението си в Софийската математическа за национално отговорната работа, която свърши до момента в Европейския парламент. Той открои приноса й за приемането на законодателството за нулеви нетни емисии, което трябва да се приложи във във всички страни членки. Георгиев акцентира върху значимостта за циментовата индустрия на финансирането на проекти. Според него е нужна радикална промяна на подхода по отношение на обществените поръчки.

Изпълнителният секретар на Българския атомен форум Станислав Георгиев изтъкна, че Цветелина ПенковаЦветелина ПенковаЦветелина Пенкова е родена на 19.02.1988 г. в София. След обучението си в Софийската математическа е единственият евродепутат, активно ангажиран с ядрената енергетика, и единственият, с когото организацията му е работила ползотворно през изминалия мандат. Той отбеляза, че ядрената енергетика е яйцето на раздора през последните години в България и припомни, че строителството на ядрена централа отнема поне 15 години. „Изграждането на нова централа е политическо решение. Трябва да има помощ от управляващите. От началото на прехода това не се случва. Но без строителството на поне още два блока на АЕЦ в България, изискванията на прехода към чиста енергия са невъзможни. Преди време се противопоставяха ВЕИ на АЕЦ, но те вървят ръка за ръка. В Европа трябва да се върнем към собствена технология, да увеличим добива на уран, да подготвим кадри да строят нови централи, да решим проблема с отработеното гориво и ядрените отпадъци“, коментира още Станислав Георгиев.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
254 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини