Борислав Гуцанов, БСП: Кабинетът трябва да е на националното спасение, експертен и надпартиен

Булфото, архив
share

Ние приемаме третия мандат като мандат на парламента и се надяваме, че той ще бъде използван за връщане на диалога между партиите и да се стигне до пресечна точка на приоритети за развитието на страната. Това каза шефът на ПГ на БСП Борислав Гуцанов след като стана ясно, че ИТН ще се опитат да реализират третия опит за съставяне на кабинет, обещавайки да говорят с всички.  Той каза, че неофициално вече са имали разговори с ИТН. Гуцанов не смята за нормално за 3 г. шест пъти да има избори.

"Дано има воля на мъдрост, на държавническо мислене и диалог, за да се стигне до редовен кабинет и нормализиране отношенията в политическото пространство", надява се депутатът.

Гуцанов отказа да назове отсега какви ще са условията им за подкрепа. Подчерта, обаче, че "социалната част е ключова, както и здравеопазването, мирът и енергетиката". Той обаче засега не ги поставя като червени граници и предпочита първо да започнат разговорите. Има готовност и за събиране на Националния съвет на БСП, който да се произнесе.

Радев връчи третия мандат на ИТН, призова за незабавно отиване към разговори с останалите формации

Той повтори, че кабинетът трябва да е на националното спасение. "Експертен, надпартиен. Сега да се говори за министри не е нормално в тази безкрайно тежка ситуация. Великото народно събрание неслучайно е направило така, че първият и вторият мандат се дават на кандидат за министър-председател, а третият е на парламентарна група. Той е общ, на целият парламент. Важно е дали ще надделее мъдростта, или егоцентризмът", каза Гуцанов

Водещи новини

Още новини