Атанасов: Би могло да се случи чудо с третия мандат и да се намери обединяващ премиер

Bulfoto
share

Шансовете за реализация на третия мандат са малки, но би могло да се случи чудо - коментира в предаването "Неделя 150" на БНР зам.-председателят на Народното събрание Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

"Ние ще се отнесем сериозно, ако бъдем поканени, ще обсъдим възможностите и какъв вариант се предлага - допълни още той. - При третия вариант той се връчва на парламентарна група, която няма срок за посочване на премиер, следователно тя може да проведе сериозни консултации и да потърси обединяваща фигура."

Запитан за поведението на ГЕРБ, които ухажват ДБ и критикуват ПП, Атанасов обясни, че са единствената коалиция, която след управление с ГЕРБ отново е в парламента. "Всички, които ги подкрепяха - изчезнаха - обясни той. - Наясно сме с тактиката им "Разделяй и владей", която се прилага спрямо нас".

Според него важно е и как ще протече вътрешнопартийна битка в ДПС, защото след два месеца, когато ще са парламентарните избори това може да създаде проблем коя фракция как ще бъде регистрирана. На въпрос, свързан със съдебната реформа, Атанасов обясни, че Конституционният съд я е захвърлил в коша.

"Това е старата съветска система, когато главният прокурор е вездесъщ и ако обслужва дадени интереси, се превръща в бухалка - аргументира се той. - Сегашното решение на КС казва, че ако искаме тези промени, ще е необходимо Велико Народно събрание. 30 години не можем да се справим със съветската система. Само да отбележа, че при царство България главен прокурор не е имало. КС отмени текстовете, предложени от ПП-ДБ, а останаха тези на останалите - няма нищо случайно на този свят, но няма смисъл да го коментираме."

Запитан за думите на Борисов, че тези промени трябва да се правят по-обмислено и по-мъдро, той отговори: "Той е мъдър човек с голям опит в политиката, но най-добре да си дава съвети в собствената партия, в тишината на ГЕРБ няма нищо чудно, това решение на КС ги устройва, както и статуквото в прокуратурата, те не бяха ентусиазирини привърженици на съдебната реформа. Сега имат марионетно правителство и след следващите избори не биха се притеснили, защото те разполагат с нелигитимна изпълнителна власт, която упражняват в свой интерес."

Според Атанасов в момента над 20 органа в страната, чиито членове се избират от НС, са с изтекли мандати и години наред не могат да се изберат нови състави.

В очакване: На кого ще връчи третия мандат президентът Румен Радев?

"Вземете Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, който трябваше да упражнява контрол над следствието и прокуратурата, там вече карат два мандата, а нямат право на повече от един - допълни той. - Освен това не сме чули за някакъв резултат от тяхната работа, примерно, че не се спазват срокове, че има злоупотреби, нищо."

Водещи новини

Още новини