Решено: До края на годината бизнесът ще получава компенсации заради високите цени на тока

Bulfoto
share

До края на годината бизнесът ще продължи да получава компенсации заради високите цени на тока. Те ще са 100% при цена от над 180 лева на мегаватчас на борсата, независимо в коя мрежа крайните небитови потребители са присъединени.

Това решение беше подкрепено от 185 депутати от всички парламентарни групи и независими, само петима от ПП-ДБ се въздържаха.

НА ЖИВО: Депутатите, напуснали „Величие“, и ПП-ДБ предлагат временна комисия да установи има ли облагодетелстване на кмета на Доспат

Фондът за сигурност на електроенергийната система разполага в момента с 471 милиона лева, като с въвеждането на компенсацията от 1 юли ще е необходим финансов ресурс от 230 милиона лева. Служебният енергиен министър Владимир Малинов посочи: "Ние вече сме започнали подготвителни действия от вчера, за да може на заседанието на Министерски съвет идната сряда да предложим конкретно тази програма и ще положим максимални усилия да защитим от правна гледна точка, че този механизъм, който се предлага, не води до изкривяване на пазара, тъй като това е една мярка, която е справедлива. Предвижда се компенсацията да бъде еднаква и равна за всички небитови потребители".

Водещи новини

Още новини