Социологът Асланов: Политическият елит се е разбрал кога да назначи български посланик в Украйна

БТВ
share

Това вероятно е някакъв сблъсък на отделни лобистки групи тука на нашата територия по повод това назначение. Фактът обаче, че ние нямаме от няколко години посланик в Украйна, ни говори че като че ли нашият политически елит се е разбрал или да изчака да свърши войната в Украйна, или да изчака изборите на 5 ноември в САЩ, или кой знае какво. Това каза социологът Юрий Асланов в предаването „Тази сутрин“ по bTV по повод изборът на български посланик в Украйна.

„Този скандал е повод да коментираме комуникационната стратегия на този кабинет, която от моя гледна точка е под всякаква критика. Те почти не обясняват и не се опитват да обясняват своите действия по всеки въпрос и ако не се случи такова нещо - скандал, ние няма и да разберем“, каза още той.

Главчев: В предишния МС е имало процедура за избор на посланик в Украйна, но тя не е финализирана

 

Припомняме, че институционалния спор се зароди след като на 22 юли бившият министър на отбраната Николай Ненчев беше обявен като следващия посланик на България в Украйна. Това направи председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси.

Последваха остри реакции от страна на президентът Радев, според който „настойчиво” му е предлаган Николай Ненчев за посланик в Киев, но той не се е съгласил. Тогава бившият външен министър Мария Габриел е предложила Петър Танев. Преди това той е бил извънреден и пълномощен посланик в Дамаск.

Държавният глава Румен Радев говори за грубо заобикаляне на Конституцията от страна на служебния кабинет с подобен опит за назначаване на временно управляващ посланик.

„За мен е ясно, че президентът ще се опита по всякакъв начин да покаже колко е недоволен от това, че се направиха едни поправки и ще вкарва всичко в тази насока, докато не повлияе на или поне се опита да повлияе на Конституционния съд да променят поправките от Христо Иванов“, казва политическият анализатор Нидал Алгафари.

Петър Танев: Украйна няма нищо общо, хора от България спряха назначението ми за посланик

Той каза още, че се надява Конституционният съд да сложи крайна тази битка. А Юрий Асланов обясни, че формално Конституцията не е нарушена, защото не става дума за назначаването на посланик.

„Това назначение е изключително правомощие на президента, но може би президентът има известни основания да твърди, че се заобикаля Конституцията защото след като нямаме титулярен посланик в Украйна толкова години, защо да е необходимо? Отново той поставя този въпрос отново да се назначава временно управляващ посолството – и тук е прав“, казва още Юрий Асланов.

Водещи новини

Още новини