Петър Танев гласен за посланик в Киев, жена му - рускиня, спряла назначението

Bulfoto
share

Съпруга, която е рускиня, е спряла назначението на Петър Танев за посланик в Украйна в края на миналата година. Това обясниха пред "24 часа" източници от бившето правителство.

Петър Танев е бил одобрен за посланик на България в Киев от правителството с премиер Николай Денков. Това е станало по предложение на тогавашния вицепремиер и външен министър Мария Габриел, показва справка в информационната система на Министерския съвет. На 18 октомври тогавашният кабинет е одобрил още редица посланици като Радка Балабанова за Париж, бившият служебен външен министър Николай Милков за НАТО, Тихомир Стойчев за Лондон и др.

Тези решения дойдоха след дълги преговори на Мария Габриел с Румен Радев, които блокираха назначенията на нови посланици с месеци. Като препъни камък в тези разговори е било именно назначението в Украйна. Радев е държал за там да замине Петър Танев.

Още тогава от външно неколкократно са предлагали Николай Ненчев за посланик в Украйна. Бившия министър на отбраната обаче има дългогодишен конфликт с Румен Радев, още докато сегашният президент бе командир на ВВС.

След като правителството е одобрило решенията за посланиците, единствено това на Петър Танев не е заминало към Радев за издаване на указ за назначение. Причината - премиерът Николай Денков тогава не е подписал решението за изпращането на Петър Танев.

От Киев са реагирали остро на кандидатурата за български посланик и са дали знак, че няма да му издадат агреман и това ще предизвика дипломатически скандал, разказа член на бившето правителство. Като украинците се съмнявали, че им пращаме човек с явни проруски пристрастия и дори посочили като пример съпругата на Танев, която е рускиня.

Че е имало друг кандидат за посланик, който е бил договорен, потвърди тази сутрин и президентът Румен Радев.

Президентството: МС не е внасял решение за назначаване на посланик в Украйна

В негова позиция до медиите се казва, че е имал съгласувано име с Министерския съвет още през 2023 г., но така и не е получил решение на правителството. Радев реагира остро, след като в началото на седмицата служебния кабинет на Димитър Главчев реши да изпрати в Украйна бившия военен министър Николай Ненчев. Заради нежеланието на Румен Радев да издаде указ за такова назначение обаче кабинетът назначи Ненчев за временно управляващ на посолството. За това назначение не е нужно съгласието на държавния глава.

Водещи новини

Още новини