Костадин Паскалев: Безидейната политика, която се водеше в продължение на много години, доведе до загубата на доверието на левите избирателите

Кадър: БТВ
share

Безидейната политика, която се водеше в продължение на много години, доведе до загубата на доверието на левите избирателите. Това е една от причините за ниските резултати, включително и на БСП. Отделно от това войните, които Корнелия Нинова водеше, включително и с президента, доведоха до загуба на доверие в избирателите на БСП Ние претърпяхме тежка загуба. Това заяви председателят на коалиционния съвет на „Левицата“ Костадин Паскалев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„От „Левицата“ също претърпяхме поражение. Коалицията беше създадена с цел да обединява лявото. В нея участваха „Движение 21“, АБВ, БЗНС и Мая Манолова. Манолова напусна в навечерието на изборите и стана част от „Солидарна България“. Когато смисълът на един субект е постигане на обединение, а той се разделя – основната цел не е изпълнена и доверието е изгубено“, коментира Паскалев.

Ситуацията в българската левица е коренно различна от тази във Франция, подчерта политикът. "Във Франция има съвсем друга мотивацията на хората. Тя е крайнодесните да не управляват държавата. У нас ситуацията е коренно различна. Липсата на последователност в левите партии доведе до падането на авторитета им. Стои и въпросът за лидерите им. Хората с участието в политическия живот се износват. Нормално е да се търсят нови лица, които да представляват съответните идеи. Въпросът е имат ли политическите субекти нови идеи, които да предложат на обществото“, каза той.

Мая Манолова: Шансът на лявото е да се преоснове

По думите му е нормално лидерите да омръзват на избирателите. Освен това у нас се наблюдава криза на държавността.

„Според мен промените на Конституцията бяха недостатъчно добре обмислени, голяма част от тях се опитаха да решат персонални, а не съществени проблеми. БСП изглеждаше слаба докато течаха тези процеси“, смята Паскалев. "Предстои решение относно промените в Конституцията. Противопоставянето в самия Конституционен съд и опитите за въздействие ще доведат до абсурдни решения. От една страна всичко, направено като промени в съдебната система, ще бъде сринато. Всички промени около служебните правителства ще бъде потвърдено", каза той.

„Разговаряхме с тясното ръководство на БСП. Говорихме по възможностите за създаване на ляво обединение. Принципно нямаме различия, но зависи дали до 22-ри ще успеем да изготвим манифест, около който да се обединим“, разкри Костадин Паскалев.

По думите му в манифеста има точка, която посочва, че надпартиен коалиционен съвет ще взима решения за реденето на листите. 


 

Водещи новини

Още новини