ПП-ДБ-СС в СОС: ГЕРБ и БСП гласуват заедно против София, за да защитят икономическия си интерес

Novini.bg
share

Вчера представихме доклада на ръководството на СО, касаещ т.нар. изменения на минималните промени във връзка с работата на организациите, които рециклират пластмаса, стъкло и картон от цветните контейнери. Вчера обстойно представихме основните ни точки – повече контейнери, те да бъдат по-удобни за гражданите, да увеличим отвора, в който да изхвърлят картонените отпадъци, и централизация на информационните кампании, както и тези фирми да заплащат отпадъка, който те депонират. Предложихме единна система за контейнери на територията на СО, както и преминаване към модела на трите контейнера. Всички предложения за промяна днес отпаднаха на комисията по околна среда. ​​​​​​​Това заяви Надежда Бобчева, зам.-кмет по екология в Столична община.

"Мотивите бяха всевъзможни, но не получихме нито едно предложение по същество. Това е пореден опит да бъде саботирано разделното събиране. Това е опит да се саботира и работата на общинската организация и всички онези удобства за София", допълни тя.

Общинският съветник от "Продължаваме промяната"-"Демократична България"-"Спаси София" Емилия Ангелова подчерта: „Брифингът на ГЕРБ е абсолютно отбиване на номера. В момента Столична община няма адекватна система за рециклиране. Това, което стана днес, е че явно не искат и да имаме такава система. Тук въпросът е защо се случва това, чии интереси защитават тези хора, гласувайки против този доклад, който изцяло е в полза на хората. Могат да се спестят до 20 млн. лв. от транспортирането и обработването на отпадъка, ако рециклираме. Кой печели? Сметоизвозващите филми – тези, с които колегите от ГЕРБ страхотно си работеха последните мандати.“

„Освен колегите от ГЕРБ, които гласуваха изненадващо „против“, изненадващо бе и какво прави групата на БСП. Те трябва да са социална партия, да гледат в полза на хората да се случват нещата, а те допринесоха само с това да попитат дали фирмите щели да се навият на тези условия. Ние ли само искаме да направим нещо за този град? Същите тези колеги преди две седмици оставиха общинските дружества да бъдат разграбени. Виждаме как едни хора защитават икономическия си интерес и гласуват против града, в който живеят. Обърнете внимание как ГЕРБ и БСП гласуват заедно по всички важни точки за града, абсолютно против хората.“

ГЕРБ-СДС: Заводът за преработка на отпадъци ударно запълва депото в София

Пламена Терзирадева-Велкова допълни: „Системата няма да е удобна за софиянци, контейнерите няма да са близо до тях, ще плащат повече за материал, който е рециклируем, но не се води такъв. Колегите от ГЕРБ казаха, че имат предложения – не чухме нито едно такова. Надяваме се в четвъртък позицията им да се промени. Те проявяват инат, защото не приемат факта, че някой друг може да се справи по-добре от тях. Призовавам ги този инат да спре в името на София и софиянци. Призовавам другите колеги да имат собствена позиция, да не използват опорки и да покажат, че работят в интерес на гражданите.

Водещи новини

Още новини