Калин Стоянов: Работим на три фронта в Ямболско, единият от тях тръгва към българо-турската граница

Кадър БНТ
share

"На територията на Крайново, Воден и Шарково работим на три фронта, които са доста широка разпрострели пожарите. Единият от тях тръгва към българо-турската граница, която е сравнително близо. Реално има засегнати няколко къщи от селото. Малко село е. Къщите, които са засегнати, са около 10. Като половината от тях не са обитаеми през цялото време от годината. Другата част от тях са обитавани периодично през годините. Ще работим с двата хеликоптера на отбраната, плюс двата хеликоптера от Чехия. Получихме готовност и от страна на френските колеги, че могат да се отзоват с два хеликоптера, заявили сме ги и тях. Газовата станция е обезопасена", каза вътрешният министър Калин Стоянов.

Попитан защо няма достатъчно техника, за да се овладеят пожарите, министър Стоянов заяви: "Всяко лято става все по-зле. Около 70% от техниката, с която разполага главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - около 800 противопожарни автомобила, 70% от тях са закупени през последните 7-8 години."

Доброволецът Тодор Грозданов: Горяха дървета без пламък, чуваше се бумтеж, после падаха

"Селото беше обезопасено, но високата температура и рязката смяна на посока на вятъра направи много сложна обстановката във Воден. Молим се да няма вятър.", обясни той. 

По думите му на всеки 20 минути, да не каже и по-малко, се получават сигнали и то за тежки пожари.

Водещи новини

Още новини