Дигитализация на устройственото планиране и инвестиционното проектиране предлага със законови промени ПП-ДБ

Pixabay
share

Въвеждане на електронен формат на документите за проектиране и строителство, които гражданите и бизнеса подават и получават от държавната и общинска администрация предвиждат промени в Закона за устройството на територията, внесени от "Продължаваме Промяната - Демократична България". Те ще улеснят и ще ускорят административното производство, което ще допринесе както за по-ефективната работа на служителите, така и за удовлетвореността на получателите на услугите, съобщават от пресцентъра на коалицията.

"С предложените от Божидар Божанов, Йордан Терзийски и група народни представители от "Продължаваме Промяната - Демократична България" промени се преодолява изоставането на нормативната уредба в тази област, въпреки отдавна съществуващите технологични възможности за дигитализация на процеса. Целта е въз основа на наличните технологични възможности да се улеснят и ускорят административните производства по: разрешаване изработването на устройствени планове и на техни изменения; изработване и одобряване на подробни устройствени планове и на техни изменения; одобряване на инвестиционни проекти; издаване на разрешения за строеж; предвиждане на съществени изменения в инвестиционния проект по време на строителството; контролните и удостоверителни правомощия на Дирекцията за национален строителен контрол и съставяне, заверяване и съхраняване на екзекутивната документация", посочват от политическата сила.

"Разширяват се изискванията към компетентните органи служебно да се снабдяват с необходимата им информация от други електронни държавни и обществени регистри. Създава се и възможност за ефективно функциониране на предвидения през 2021 г. Единен публичен регистър по устройство на територията", добавят от "Продължаваме Промяната - Демократична България".

Божидар Божанов: МВР не успя да купи противопожарна техника, но си купи луксозни коли

По сходен с предложения от нас начин доста отдавна са уредени отношенията в проектирането и строителството в много от европейските държави, включително и в съседни на нас страни, а въвеждането на новите правила ще изисква само адаптиране на вече съществуващи технологии и системи, а не създаването на изцяло нови, аргументира инициативата Божидар Божанов от "Да, България".

Вносителите на промените в ЗУТ очакват дигитализацията в устройственото планиране и инвестиционното проектиране да окаже положително въздействие върху инвестиционните процеси у нас.

Водещи новини

Още новини