Депутатите няма да се тестват за наркотици, питат се обаче кой си пие хапчетата, евродепутат пък бил минал цялата Менделеева таблица

Булфото, архив
share

Темата с проверките на народните представители за употреба на наркотични вещества отново бе сред коментираните в пленарна зала. А в зала се размениха намеци за употреба на леки наркотици, прекаляване с алкохола, както и необходимост от вземане на лекарства за психични отклонения.

В крайна сметка обаче народните представители няма да минават проверка за алкохол или наркотични вещества, след като отхвърлиха и двете предложения в тази насока.

ИТН и "Възраждане" имаха сходни текстове, но с някои съществени разлики. ИТН искаха тестването на депутати да е за алкохол и упойващи вещества, докато "Възраждане" се концентрираха върху наркотиците. Хората на Костадинов не са предвидили и наказания - според тях е достатъчен само срамът да те качат в сайта след провинението, пише "24 часа".

Павела Митова от ИТН заяви, че подкрепят идеята на колегите си за проби за наркотици, хората на Костадин Костадинов обаче искат бързи тестове, а те понякога давали грешни резултати. Тя прие да коригира собственото си предложение, като премахне от текста си конкретната болница, в която да става тестването. Митова обаче настоя това да става в специализирана лаборатория с кръвно изследване. И поиска отстраняване от заседания на провинили се депутати. 

Костадин Ангелов от ГЕРБ напомни, че при тестването на шофьори се оказало, че понякога има фалшиво позитивни резултати и подкрепяйки тестването за наркотици, заяви че то трябва да става в лаборатория, а резултатите да се изпращат по служебен път в НС.

С ирония и хумор подходи по въпроса Андрей Чорбанов от ИТН. Той заяви, че към депутатите имало по-малко изисквания от много други публични длъжности. "Всякакви образователни малцинства имат своето представителство в пленарната зала. Ще е съвсем фракционирано ако направим и друго малцинства - за лека дрога, тежка дрога, цигари..", заяви той.

Чорбанов изтъкна, че от морален аспект е важно до колко адекватен е народният представител, който взема решения в залата. "Когато народният представител е под въздействие на всякакъв тип вещества, това е проблем. Ще получим възражения от фракцията лека дрога - аз какво пуша не е важно, защото през деня съм адекватен. Аз съм за такъв тест, но доколко може да се направи разграничи, че човек е пушил цигара преди няколко дни, може да бъде вкарано в правна норма, за да може той да бъде отстраняван от заседания", каза Чорбанов.

Цвета Рангова от "Възраждане" обясни, че в техните текстове няма санкции, защото НС няма как да налага такива по отношение на безотговорното поведение на депутатите. "Дали някой е адекватен и дали представлява адекватно интересите на избирателите е тяхна оценка. Ако те искат да ги представляват такива хора.. Не бива да стигаме до крайности, че да се превръщаме в инквизационен орган, но държим инфо на обществото какви хора седят на банките. Хубаво е да се покаже и колко депутати присъстват на дебата и колко после ще натискат бутоните", настоя тя.

Според Тошко Йорданов тестването ще доведе до дисциплинира депутатите. Освен това в момента шофьорите били дискриминирани и затова трябвало и народните представители да бъдат подложени на тестове, с които иначе "чанчат" шофьорите.

Пореден грозен скандал в НС - депутатите се обиждат на "прост"

Неадекватното поведение е пречело не на едно и две заседания, смята пък Маноил Манев от ГЕРБ. И вметна, че вероятно не винаги се дължи на алкохол и други вещества. Той обаче иска ред за обжалване, за взимане на втора проба. "Заиграваме се с тема, която звучи страхотно, но ще доведе до сериозни проблеми. Ще има хора, които заради някой медикамент или неточна проба, или лаборатория, която е близка на тоя дето го е пратил, ще му счупим съдбата", предупреди той. И отново настоя за ред за обжалване на пробите. 

Александър Симидчиев хареса сравнението с шофьорите на автомобили и го доразви като обяви, че депутатите всъщност карат голям автобус. "Караме много други хора в общо превозно средство, за това освен тестовете, за които говорим се прави и психотест. Който не може да го мине, е ограничен да управлява голямото превозно средство. Като правим аналогии, да се замислим и за това. Хора, които имат психически отклонения и не си взимат медикаментите също може да не взимат адекватни решение. Трябва да има удостоверяване на хората с психични отклонения и те да се тестват до невзимане на медикаменти, и това води до невземане на адекватни решения", заяви медикът.

Сравнението обаче накара Тошко Йорданов да констатира, че Кирил Петков явно в предишния си живот е бил шофьор на автобус - постоянно ползвал изречения като: "бутам автобуса, бутнаха ме пред автобуса и др". 

След това продължи да настоява и за алкохолните проби. "На приемане на бюджета към 12 часа половината са мат, някои се държат да не паднат", обобщи той. Дори вметна, че ако толкова искат може да отворят и дебата за леката дрога. "Някой на 19 г. може да го пребият в районното да му счупят живота заради една цигара марихуана, а тука депутатите може да си влязат и с една торба. Има един евродепутат дето е минал през цялата Менделеева таблица", атакува шефът на ПГ на ИТН. 

В отговор Симидчиев вметна, че репликата му е била демонстрация на неадекватността, защото самият той е предложил разширяване на тестовете, а не ограничаване. "Това може да е резултат на недостатъчен прием на медикаменти, които да подобрят когнитивната функция", заяви той. 

Йорданов репликира, че нелепото разширяване може да е неадекватно като нелепото ограничение. И посочи, че има хора, ако се скарат с гаджето си, може да са неадекватни 24 часа. "Нямам нищо против да дам кръвен тест, коса зъби, да ме проверят дали съм употребявал Не съм сигурен за някои от вашата група", продължи депутатът от ИТН.

 "Не съм адвокат на никой, че да защитавам хора с пици и кристали. По-старшни сме от шофьори, и на автобуси, повече вреди нанасяме. Употребата или влиянието трябва да се криминализира, не да е в правилника", още по-краен бе той. "Ако направим катастрофа с автобус ще има N брой жертви, тук някой в неадекватно състояние може да причини щети на милиони хора. Нека криминализираме това деяние. Говоря сериозно, не искам да си помисли някой, че защитавам тези хора", каза депутатът от ГЕРБ.

Близо половин час от работата на НС отне тази част от правилника.

Идеята на "Възраждане" за бързи нарко тестове събра само 42 гласа като към тях и ИТН дойдоха 5 гласа от независимите, 4 от ГЕРБ и един от ПП-ДБ. 83 обаче бяха против, а 12 се въздържаха. Това провокира Тошко Йорданов да се обърне към тези "95 любителя на наркотици в залата": "Проявихте лицемерие. Харесва ви да идвате леко фиркани и леко high. Моля да подкрепите предложението в залата да няма надрусани и пияни", опита се той да промени ситуацията с прегласуване, но не успя. Концепцията на ИТН също не бе подкрепена. 

След 6 часа и половина депутатите най-накрая приеха правилника за работата на парламента.

Водещи новини

Още новини