Илияна Йотова: След размяната на писмата - да се премине към истински преговори

Булфото (архив)
share

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че в президентската институция следят внимателно политическия процес, за да преценят кога да бъде връчен вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Относно големия интерес от няколко политически формации, които искат да получат третия мандат, Йотова подчерта, че засега вижда само заявки, но не и конкретни предложения, предаде бНТ

Държавният глава Румен Радев ще избере най-подходящата дата да връчи втория мандат, увери вицепрезидентът. Илияна Йотова все още е оптимист, че парламентът може да излъчи правителство.


"Мога да ви уверя, че много внимателно следим всичко, което става в страната, целия политически процес и ще изберем най-добрата дата, така че да запазим националния интерес. Надявам се, че след като приключим и изчерпаме епистоларния жанр с размяната на писмата ще се премине към истински преговори, така както повелява демократичният процес в една парламентарна държава", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

"В експертно правителство, евентуално с третия мандат, е много важно да се види кои са министрите и колко независими са те", отбеляза Йотова.

"До този момент чуваме само заявки, не чуваме какво предлагат тези, които биха искали третия мандат. Говори се за всичко друго, за евентуални съюзи, за разводи, защото виждате, че е неспокойна ситуацията в доста от политическите играчи, но нито един от тях не е излязъл с конкретни предложения какво трябва да се прави през следващите месеци", допълни Йотова.

И БСП няма да участва в разговори с ДПС за втория мандат

Тя обяви и принципната си позиция за успешната формула на управление.

"За мен цялата ми политическа биография сочи едно и в това съм дълбоко убедена. Стабилните правителства са правителства, в които се поема ясна политическа отговорност. Да, в тях може да има експерти, но зад тях трябва да има ясно мнозинство и ясно дефинирани политики", коментира Илияна Йотова.

А на идеите за смяна на избирателната система Йотова напомни позицията на Венецианската комисия.

"Дълбоки реформи в избирателните системи се правят тогава, когато има далечен период преди провеждането на изборите, на спокойствие, със спокоен парламент, със стабилна политическа система и с ясни мнозинства. Всичко останало е авантюра", заяви още вицепрезидентът.

Илияна Йотова коментира решението на Конституционния съд за мандатите на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

"За мен беше по-любопитно, че тези, които го прокараха с много голям ентусиазъм, сега казват, че са очаквали решението на КС. Ако са го очаквали, тогава защо са приели тези норми, защо се затормозяват излишно българските институции", допълни Йотова.

Тя също каза, че с интерес се очаква и решението на КС за промените в Основния закон.

 

Водещи новини

Още новини