Политологът Георги Киряков: Заявката на Борисов за правителство на малцинството говори, че преговорите за кабинет с първия мандат са се провалили

БНТ
share

Днешното предложение на Бойко Борисов за правителство на малцинството говори, че преговорите за кабинет с първия мандат са се провалили.

Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ политологът Георги Киряков, който коментира възможностите за формиране на редвоен кабинет и консултациите при президента. 

Борисов: Ще предложим кабинет на малцинството, четвърти мандат да съм премиер ще ми дойде в повече

"Няма как да се реализира правителство с втория мандат, ако не се изпълни първият мандат, защото и в двата случая участват първата и втората политически сили - ГЕРБ и ДПС. Ако ГЕРБ не успее да реализира кабинет, няма как и ДПС да го направи. На г-н Борисов трябва да бъде зададен сериозно въпроса защо развали "сглобката" и обяви, че не иска да работи с ПП-ДБ, а сега иска пак да управлява с тях. При предишния кабинет нямаше нужда от ДПС, единствено бяха необходими за конституционните промени. Според мен Бойко Борисов отново бяга от политическа отговорност", разкри той.

"С правителство на малцинството трябва да търсиш подкрепа за всяко едно решение. Това е много сложна задача. Правителство на малцинството е правителство на плаващите мнозинства. Ако Борисов може да управлява с още две партии, ще предложи коалиционно споразумение, но явно не вижда такава възможност и предлага правителство на малцинството. В момента трябва да говорим за залога на обществото, а не за залога на партиите. В момента на карта е заложена демокрацията. В тежка ситуация сме и политиците трябва да разберат накъде могат да насочат държавата, ако няма редовно правителство", каза още Георги Киряков. 

Заедно с него гост в студиото беше и журналистът Валерия Велева, която също изказа своето мнение по темата. "Правителство на малцинството е последният възможен вариант България да не отиде на поредните седми предсрочни избори. За мен третият мандат няма как да се реализира. ПП-ДБ казаха, че ще се опозиция и всички приказки на Тошко Йорданов през уикенда губят стойност". Той успя да направи страхотен пиар на ИТН и не спря да говори така, все едно се е договорил вече с президента и третият мандат ще бъде даден на тях. За мен ДПС могат да предложат правителство с втория мандат, но не виждам как ще се случи това при положение, че не е реализиран първият мандат", заяви тя.  

Акад. Денков: Не дължим нищо на Борисов, нека въведе ред в хаоса, който сам сътвори

"За мен Бойко Борисов поема много тежка отговорност с правителство на малцинството. Борисов е изправен пред пропастта. Според мен всички партии знаят, че едни нови избори ще доведат до още по-лоши резултати. Може да влязат такива партии, че "Величие" ще ни се сторят като пионерска организация. Според мен това ще накара партиите да подкрепят правителство с първия мандат. Не може всички да гледат сеира и да чакат Борисов да се провали, защото това ще означава провал за всички. Говореното против ГЕРБ не може да бъде поведение за управление на държавата. Знакът от днес, е че Бойко Борисов се появи лично на консултациите при президента. Това показва, че той наистина е поел политическата отговорност", завърши Валерия Велева. 

Водещи новини

Още новини