Дянков: Далеч сме от гръцкия сценарий

Булфото
share

Това заяви в интервю за предаването „Директно Карбовски” по Нова тв финансовият министър Симеон Дянков.

Много сме далеч от „гръцкия сценарий”, смята Дянков. Той припомни, че в началото на управлението ГЕРБ не са послушали тези, които са ги съветвали да увеличат дефицита и сега е проличало, че тогава са постъпили правилно.

Той заяви, че заемите на България са 15% от БВП. Държахме фронта, за да излезем от кризата и сега като излизаме от кризата сме на етап да вдигаме социални плащания, минимална работна заплата. Финансовия министър посъветва да се харчи толкова, колкото се получава.

Ако има някаква загадка, то е в това, че спестяванията на българите непрекъснато се увеличават, посочи Дянков. Той заяви, че от неговата заплата 2600 лв. не остава за спестяване, но съпругата му получава неколкократно по-голяма заплата в Световната банка. Моята цяла заплата отива за жилището и храната, съобщи Симеон Дянков и уточни, че за останалото разчита на заплатата на съпругата си.

Винаги съм пътувал в икономическа класа, откак съм министър. Между 5.10 и 5.20 ставам. Около 11.30 си лягам, съобщи Дянков. Почти всеки ден, особено през уикенда се виждам с премиера.

Трудно е, но е страшно интересно. Така Дянков характеризира своята работа. Дори и в добри времена финансовите министри не са долюбвани, това го знам от работата си в Световната банка.

Ние сме държавата в Европа с най-голям брой почивни дни, посочи Дянков. По отношение на трудолюбивостта на българите той коментира, че дори и в неговото министерство подчинените му идват след него на работа.

Дянков се съгласи, че въпреки съкращението на администрацията, тя все още е мудна и тромава и подчерта, че вече има таван за броя на държавата.

В самото начало трима министри – аз, Плевнелиев и Вежди Рашидов имахме активи за над 1 милион, не мисля, че някой от колегите е забогатял като министър, посочи финансовият министър.

По отношение на идеята Борисов президент, Дянков – премиер, финансовия министър коментира, че такъв вариант не е обсъждан. Но, ако премиерът реши, Дянков не изключи такъв вариант.

Водещи новини

Още новини