Пускат харчовете на министрите в интернет

  • 18 ноември 2011 06:51

  • 1342
  • 1
Пускат харчовете на министрите в интернет
© Булфото

Всички разходи на министерствата и останалите бюджетни структури да се отчитат в публична информационна система в интернет.

Това предложение е направил министърът по еврофондовете Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник пред вицепремиера Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи. Финансовият министър е одобрил идеята, разказа вчера Дончев, пише "24 часа".

Така отчетите за разходите ще може да се публикуват почти в реално време. За пример Дончев даде системата ИСУН, която се използва за отчет на еврофондовете. Тя има и публичен модул, в който може да се провери какво е състоянието на всеки проект, колко пари са преведени и колко се очакват.

"Ако за еврофондовете имаме ИСУН, а за разходите по държавния бюджет няма такава публична отчетност, остава усещането за двоен стандарт", обясни мотивите си Дончев. Според него в момента отчетите на държавните пари не дават ясна представа на гражданите за какво се харчат средствата.

В ИСУН все още не са включени проектите на министерството на земеделието програми за селските райони и за рибарство, стана ясно вчера на дискусия за публичността при усвояване на средствата, организирана от "Отворено общество".

Одобрените по оперативните програми и тази за селските райони, по които се очакват приходи през следващата година, са на стойност 9 млрд. лв., каза още министърът. Заради това според него било основателно през 2012 г. от еврофондовете да бъдат платени към България поне 4,5 млрд. лв. Това са 15% от разходната част на бюджета и над 5% от БВП, обясни Дончев.

До края на годината платените от еврофондовете средства към България може да надхвърлят 1,1 млрд. лв., каза още министърът.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1342 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
sportnamedicina.com

2011.11.18 | 10:34

1
Посетете официлниа сайт за България на McDavid спортна медицина www.sportnamedicina.com

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини