ГЕРБ - СДС призова за правителство на споделена отговорност

Булфото
share

Резултатите от предсрочните парламентарни избори определиха ГЕРБ – СДС като първа политическа сила. Приемаме не като успех, а като сложна задача, поставена не само пред нас, но и пред всички политически субекти. Това заяви Тома Биков в декларация на ГЕРБ – СДС при откриването на 50-то Народно събрание. 

Резултатите показват ясно, че след четири години част от българските граждани не гласуват. Друга, не малка част от тях показахаа, че настощяата форма на политически живот не ги удовлетворява. 

Готови сме да участваме в правителство на споделена отговорност, подкрепено от максимално широк кръг парламентарно представени партии и с ясен 4-годишен план за работа. Готови сме на крачка назад и да направим необходимите компромиси, но няма как да постигнем добър резултат, ако останем сами в това отношение. Няма обаче да позволим опита за съставяне на редовно правителство да служи за задкулисни договорки и вътрешно партийни интереси, заяви Биков. 

Новите 240 депутати в 50-ото Народно събрание положиха клетва

По думите му вторият вариант са нови предсрочни парламентарни избори.ко предложената от нас формула на управление бъде отхвърлена от 50-ото Народно събрание, сме готови на това решение като съзнаваме всички рискове, които то носи за държавата и демокрацията. Отиването на нови избори би било лош вариант за страната, но рисковете ще са много по-малки от политическото мнозинство без необходимата подкрепа и ясни приоритети. Това би било генератор на още по-голяма нестабилност и обществено напрежение", каза още той.

"В първия ден на 50-ия парламент заявяваме, че готовността си да водим целенасочен и смислен диалог. По правилата на политиката и пред очите на цялото общество. Аналзите показват, че възможностите не са много. Не само една, но и две политически сили не могат да излъчат стабилно мнозинство. Едно редовно правителство трябва да се ползва с подкрепата на поне три или повече партии. От нас се изисква смирение, съвмествно очертаване на позитивен дневен ред", добави депутатът от ГЕРБ - СДС. 

Водещи новини

Още новини