ПП-ДБ-СС отговориха на ГЕРБ-СДС: Кметът Терзиев постигна това, което 10 години много правителства и един кмет на София не можаха да направят

Novini.bg
share

Внасяме промени в бюджета, за да може медицинските сестри да получат достойно възнаграждение. Кметът Васил Терзиев постигна това, което 10 години много правителства и един кмет на София не можаха да направят – да осигурят достойни възнаграждения на медицинските специалисти в сектор здравеопазване. Говорим с този, който е на власт. Едното правителство падна, със следващото ще водим разговори, но това до момента не се е случило. Пари от държавата до момента няма, затова внасяме промени в бюджета, които да регламентират възнагражденията на медицинските специалисти. Това заяви зам.-кметът по финанси в София Иван Василев.

„Даваме допълнителен заем на авто- и електротранспорта, за да покрият своите натрупани през годините задължения. Отдаваме 5 млн. за допълнителни разходи за текущ ремонт, за да оправим дупките в София. Това е крачка към подобрението на инфраструктурата през летния сезон. Давам доста повече пари и за образователни и културни институции. Това е подкрепа за цели сектори, не подкрепа за промяната на бюджета на кмета“, коментира той.

Хекимян разкри как кметът на София е излъгал медицинските работници в детските градини за заплати

Общинският съветник от "Продължаваме промяната"-"Демократична България"-"Спаси София" Андрей Зографски допълни: „Ние управляваме този град и имаме отговорността пред софиянци да го движим напред, а не да се грижим кой е бил и кой не е бил поканен на пресконференция. Разчитам, че ще получим подкрепа от целия Общински съвет. Тези политики са отражение на нашите приоритети – че няма да оставим градския транспорт да фалира, че ще го модернизираме, че в социалните сектори ще има сериозна подкрепа. Това е отражение на нещата, за които останалите групи ни асистираха при приемането на бюджета.“

„Очаквахме държавата да помогне по отношение на медицинските работници, но не го направи, затова не можем да носим вина, че в момента решаваме този проблем. От бюджета на София Терзиев намери средства за цял един сектор. Изборите минаха, ние не сме участвали в тях, за да участваме в това политиканстваме, надявам се да седнем всички и да поработим сериозно по съдържанието ни за София, а не за формата“, каза още той.

Емилия Ангелова коментира оставката на директора на "Топлофикация София" инж. Александър Александров: „Това действие се случва седмица след като нашата група направи разкрития за семейния бизнес, който той е въртял с публични средства. Тогава го призовахме и се радваме, че се вслуша в нашите призиви. Съжаляваме обаче, че се случва едва след като пусна обществени поръчки за 217 млн. лв., 40 на брой. Това не е типично, само да е наясно, за бизнеса на „Топлофикация“, това е абсолютно извънредно.“

Директорът на "Топлофикация София" подаде оставка

По думите ѝ има шест дружества с изтекли мандати от 2022 г. не е ясно защо не е имало конкурси през цялото това време. Това са „Топлофикация“, Центъра за градска мобилност, "Електротранспорт", "Автотранспорт", "Метрополитен" и "Софинвест".

Общинският съветник Бойко Димитров посочи, че за дружествата с изтекли мандати в вай-кратки срокове трябва да бъдат обявени конкурси, но не да бъдат формални както до сега, а да има една прозрачна процедура, добави той.

От ПП-ДБ-СС ще настояват за пълна методика, както и за всички кандидати да се осигури прозрачност, публичност и липса да дискриминация на отделните кандидати. Ще настояваме да се дадат достатъчно дълги срокове, за да може да се явят достатъчно професионалисти, добави Димитров. Той призова Надзорният съвет на "Топлофикация София" също да се съобрази с тези правила, които ще наложат. 
 

Водещи новини

Още новини