Румен Радев: Разпалването на нови военни конфликти по света изправя отбранителната индустрия и наука пред нови предизвикателства

Bulphoto/архив
share

Разпалването на нови военни конфликти в различни точки на света и пълномащабната война на изтощение на Русия срещу Украйна изправят отбранителната индустрия и наука пред нови непознати предизвикателства, каза президентът Румен Радев в словото си при откриването на 16-ото Международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024“ в Международен панаир - Пловдив, предаде БТА.

Според него липсата на достатъчно капацитет за произвеждане на необходимите количества въоръжение и боеприпаси, бързото нахлуване и сблъсък на бойното поле на нови технологии и изкуствени интелект водят до висок асиметричен ефект.

Справянето с предизвикателствата и гарантирането на сигурността може да се реши само с обединяване на усилията на страните от НАТО и ЕС, необходимо е  още ангажирането на държавните ръководства, разгръщането на нови форми за индустриално сътрудничество и обмен на технологии, привличането на различни бизнес субекти, правителствени и неправителствени организации, научни звена и научната общност, посочи държавният глава. 

Според него „Хемус 2024“ е една високоефективна платформа за успешно сътрудничество. „България е твърдо решена да развива собствения си отбранителен капацитет и да допринася за усилване на колективната отбрана на източния фланг на НАТО”, отбеляза Радев. 

Той коментира, че страната ни е приела програма за модернизация на Въоръжените сили с хоризонт 2032 г. 

Президентът се обърна към българските и чуждестранни участници и делегации с думите, че очаква техните предложения не само за големите модернизационни проекти, но и за икономически рационални проекти с висока ефективност, носещи информационно превъзходство и асиметрично предимство. 

Той даде и пример с видовете дронове за наблюдение, разузнаване, целеуказване и поразяване, както и антидрон системи, системи за киберотбрана, информационни операции и за използването на Космоса.

Като върховен главнокомандващ настоявам да видя тези способности час по-скоро в нашите въоръжени сили, подчерта държавният глава.

Румен Радев: Самозваните ни евроатлантици с охота биха пратили всички българи на фронта в Украйна

Водещи новини

Още новини