Румен Радев: В една парламентарна република най-важното е парламентът да работи

  • 17 юни 2024 13:18

  • 1243
  • 2
Румен Радев: В една парламентарна република най-важното е парламентът да работи
©

Държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на е на официално посещение в Черна гора по покана на черногорския си колега Яков Милатович.

"В една парламентарна република най-важното е парламентът да работи. Затова свиках парламента възможно най-рано. От решенията на парламента зависи развитието на всички останали въпроси. Вярвам, че България ще продължи да отстоява своята политика на подкрепа на евроинтеграцията на Западните Балкани. България е основният двигател на тази политика. Вярвам също така, че българският парламент и правителство ще продължат да се придържат към тези политики, които да гарантират устойчивост и необратимост на евроинтеграцията на Западните Балкани. Това ще рече този процес да не бъде ускоряван и подвластен само на базата на геополитически обстоятелства. А да се движи на принципа на собствените заслуги. Да се съди съобразно политиките за изграждане на добросъседски отношения, на конструктивно партньорство със съседните държави, на спазването на човешките права и върховенството на правото", каза Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Президентът свиква първото заседание на новия парламент на 19 юни

"Благодарим за политическата и експертна подкрепа за евроинтеграцията на Черна гора, като се надяваме да станем 28-ата страна членка на ЕС до 2028 г. Само стабилен регион, който е проспериращ икономически и се базира на взаимното доверие, може да направи крачка напред в своето общоевропейско бъдеще. Подчертавам интереса към двустранното сътрудничество, особено в сферата на икономиката", каза в началото на пресконференцията президентът на Черна гора Яков Милатович.

"Подчертавам интереса за двустранното сътрудничество, особено в сферата на икономиката", каза още държавният глава на Черна гора.

В знак на трайното приятелство между България и Черна гора държавните лидери ще посадят "дърво на приятелството" в двора на президентската резиценция в Цетине. Ще започне и реципрочно наименуване на улици в Подгорица и в София на важни личности или географски имена в двете държави, допълни Милатович.

"Искам да благодаря на президента на Черна гора за поканата и топлото гостоприемство. България цени изключително високо отличните си отношения с Черна гора, базирани на дългогодишно приятелство и взаимно доверие, на вековни културни, исторически и духовни връзки, на конструктувно партньорство и на общи цели. С президента Милатович направихме обстоен преглед на нашите двустранни взаимоотношения и обменихме мнения по актуални въпроси", каза държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Радев подчерта, че и от двете страни има амбиции за задълбочаване на двустранното сътрудничество в сферата на индустриалното сътрудничество, икономиката, ИТ сферата, отбраната, науката, културата.

"Ключовото условие е да имаме по-добра свързаност", подчерта Радев.

Той допълни, че очаква правителствата на двете държави да работят по-активно за откриване на директна авиолиния между София и Подгорица.

Радев е обсъдил с Милатович перспективите пред Черна гора за по-бърза евроинтеграция.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1243 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
!!!

2024.06.17 | 13:38

2
.....................................,МУТРИТЕ да са ДОБРЕ УКРИТИ и ШАЙКАТА ОПГ"герб" и ЯТАЦИ,да ПРОДЪЛЖАВАТ КРАЖБИТЕ !!!????

2024.06.17 | 13:29

1
Този старият парламент ли?Бас хващам ,че можем и без него!

Добави коментар

Водещи новини