Андрей Цеков: Служебният министър на МРРБ Коритарова опитва да „създаде“ измислен огледален скандал по темата инхаус

Bulphoto (архив)
share

Относно разпространената от МРРБ информация „МРРБ изпрати на АДФИ два инхаус договора, сключвани от предходното ръководство на министерството“, с цел изясняване на фактологията се налага да се направят няколко уточнения, съобщават от пресцентъра на "Продължаваме промяната".

По време на мандата на Андрей Цеков, държавата в лицето на МРРБ възлага на специализираното си звено НЦТР да извърши услуга в кръга на неговата компетентност и възможности. Това дружество не е превъзложило на частни фирми поставените му задачи, а е наело допълнителни служители по трудови договори. Публичните средства остават в публичната сфера и не изтичат към частни фирми, каквато практика ГЕРБ наложи за 12 г. управление.

Инхаусът е проблемен, когато държавата възлага на държавна фирма, а тя превъзлага съответния обем работа на частна фирма. Именно по този порочен модел по времето на ГЕРБ са източени средства за магистралите „Хемус“ и Видин – Ботевград.

Откриха нарушения за милиони левове в МРРБ

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова е приела ролята на кукла на конци в ръцете на ГЕРБ и ДПС. Явно шефовете са ѝ възложили да „създаде“ измислен огледален скандал по темата инхаус с цел омаскаряване на политическия им противник.

Коритарова следва публично да отговори защо, след като същото звено за вътрешен одит в МРРБ констатира, че всички поръчки за текущи ремонти на пътищата на стойност над 4 млрд. лв., стартирани от предишното служебното правителство, са проведени при фрапантни нарушения на Закона за обществени поръчки (ЗОП), днес тя дава заявки да възобновява възлагането по тези поръчки. И защо за това ѝ действие не е сезирана АДФИ?

Водещи новини

Още новини