Пеевски: Не приемам налагането на санкции срещу български духовници!

ДПС
share

Категорично отхвърлям налагането на каквито и да са “санкции” срещу високопоставени български духовници от страна на Руската православна църква. Това заяви председателят на ДПС Делян Пеевски.

"Решението на руския Свети Синод да обвини Пловдивския митрополит Николай, Старозагорския митрополит Киприан, Доростолския митрополит Иаков, Величкия епископ Сионий и Смолянския епископ Висарион, който е втори викарий на Пловдивския митрополит затова, че са нанесли щети на взаимоотношенията между Руската и Българската православна църкви е несъстоятелно.

Нещо повече, това е продължение на опитите на намеса от страна на чужда държава в духовните дела на България, след като руската посланичка заключи български православен храм.

Руският патриарх размаха строго пръст на Българската православна църква

Силната политизация на православието в Русия и срастването на политическа и духовна власт в един авторитарен режим са провокация срещу демокрацията. Руската православна църква официално подкрепя военната агресия на Русия срещу православна Украйна.

А намесата на Руската православна църква в духовните дела на автокефалната Българска православна църква е тревожен знак за разгръщане на хибридната война, която води Русия срещу европейските ценности и цивилизация. Вярата е свобода и ние неотклонно ще подкрепяме тази ценност", подчерта Пеевски.

Водещи новини

Още новини