Главчев: Украйна се превърна в защитник на Европа, ще я подкрепяме толкова дълго, колкото е необходимо

share

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е в България за пролетната сесия на Парламентарната асамблея на военния алианс. 

"Надяваме се, че след пленарното заседание от София ще излязат силни послания, първо в посока на по-дълбока интеграция на нашите отбранителни способности в рамките на НАТО, засиленото присъствие на НАТО в Източния фланг, засиленото присъствие на НАТО в Черно море, на което се надяваме". Това заяви Даниел Митов, ръководител на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО, на съвместен брифинг с председателя на Асамблеята Михал Шчерба. 

Като второ важно послание Митов определи продължаването на интеграционните процеси в рамките на военно-промишлените комплекси на държавите членки на НАТО, и увеличената и задълбочаваща се подкрепа за Украйна.

Преди асамблеята на НАТО у нас: Има ли заплахи за страната ни

Много е важно да се отбележи, че, надявам се, в пленарното заседание ще бъде подчертано, че НАТО, освен да засили военната, финансовата, логистичната и хуманитарната помощ за Украйна, ще подкрепя Украйна до нейната победа в агресивната война, която беше започната от Руската Федерация, посочи Митов.
 
Той изрази надежда да бъдат изпратени силни послания за увеличаване на санкциите срещу Руската федерация, но и за по-доброто прилагане на тези санкции.  "Също се надяваме, че разговорите ще доведат до по-засилено и ясно възприятие, че държавите членки на НАТО и колективният Запад, се намираме в състояние на война по отношение на дезинформацията. Русия води дезинформационна война срещу държавите членки на НАТО и целия алианс. Това трябва да се осъзнае и приеме сериозно, а в крайна сметка да доведе до по-засилени колективни действия", каза още Даниел Митов. 

"Членството на България в НАТО предложи на българските граждани най-солидните гаранции за сигурност", заяви служебният премиер Димитър Главчев на откриването на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

По думите му драстично влошената среда на сигурност след началото на руската военна агресия срещу Украйна доказа, че нашите най-базови права и свободи могат да бъдат поставени под въпрос.

Той коментира и факта, че пролетното издание на Парламентарната асамблея е у нас. "Тази сесия е особено важна и защото и колеги от Швеция вземат участие като пълноправни членове.

"Процесът на разширяване допринася за укрепване на евроатлантическата зона на сигурност", коментира премиерът. 

Нуждаем се от присъствие на НАТО в Черноморския регион. С войната в Украйна Русия се стреми да установи господство в Черно море.  Украйна следва да заеме централно място на срещата на върха във Вашингтон. Подобряването на оперативната съвместимост на украинските сили ще бъде мост за бъдещето членство на страната в НАТО", смята той.

"Поради възможно най-грешните и трагични причини Украйна се превърна в защитник на Европата. Тя храбро се защитава от руския агресор. Ето защо възстановяването на суверенитета и териториалната цялост на страната е необходимо за мира в Европа. България остава твърдо ангажирана да подкрепа Украйна толкова дълго, колкото е необходимо".
 

 

Водещи новини

Още новини