Парламентът събра кворум от втория път, разглеждат освобождаването на Росен Желязков

Булфото
share

Парламентът не събра кворум от първия път за започване на заседанието. След 30 минути ще има нова регистрация, обяви председателят на Народното събрание (НС) Росен Желязков.

Регистрираните депутати бяха 117, в залата не присъстваха парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС.

След почивката в пленарна заля влязоха от ГЕРБ. Само един от народните представители от партията на Борисов се регистрира. Заседанието има кворум. Народните педставители ще гласуват по 5 точки, една от които е освбождаването на Росен Желязков като председател на НС. Предложение, внесено от Кирил Петков.

Дневен ред: Ще бъде ли отстранен Росен Желязков?

От трибуната Асен Василев предложи точка 5 да стане първа, Делян Добрев от ГЕРБ направи предложение за обратна процедура - точка 1 за миньорите да си остане първа. Предложението на Василев бе покрепено. започна дискусия за освобождаването на Желязков.

ПП-ДБ и БСП внесоха искане за предсрочно освобождаване на Желязков за цялостното му поведение като ръководител на институцията и за системно неизпълнение на законодателната програма.

Според ПП-ДБ Желязков злоупотребява с власт и правомощия, и работи в интерес на политическия блок ГЕРБ- ДПС. По-рано оставката на председателя на парламента поискаха и от "Възраждане" с конкретен мотив- не беше допусната точката за вота на недоверие към служебното правителство с аргумент, че не отговаря на Конституцията.

От ГЕРБ и ДПС не погледнаха сериозно на искането за оставка на председателя на Народното събрание в последните часове на работата му. Бойко Борисов го определи като емоционални изблици, а Делян Пеевски-популизъм.

Възраждане обвиниха ПП-ДБ и БСП, които внесоха искането за оставката на Росен Желязков ,че имат договорка с ГЕРБ-СДС и затова 8 депутати от ПП-ДБ и 6 от БСП не са се регистрирали.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че искат оставката на председателя на парламента, защото са принципни в това да искат правилника на НС да се спазва. Отрекоха всякакви интерпретации, че са сближили позиции с ПР- ДБ или Възраждане като са дали подписите си и в двете искания за оставката. Нинова коментира, че очевидно Възраждане нe са събрали достатъчно подписи и затова в НС е внесена само подписката на ПP-ДБ и БСП.

Проектът за решение за предсрочно освобождаване на председателя на парламента Росен Желязков, бе внесен вчера и подписан от народни представители от "Продължаваме промяната - Демократична България" и от "БСП за България".

Правилникът на НС предвижда , че предложението за предсрочно освобождаване на председателя се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му, като се дава право на лицето да бъде изслушано.

 

Водещи новини

Още новини