Преподавател по конституционно право: Ако Радев не подпише укази за смяната на министри, ще създаде конституционна криза

Булфото, архив
share

Може ли президентът да откаже да подпише указ за освобождаването на служебни министри? 

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 906

"По принцип е възможно, но смятам, че няма да се случи, защото ще се създаде конституционен прецедент, конституционна криза", каза пред "24 часа" преподавателят по конституционно право във Великотърновския университет  "Св.Св. Кирил и Методий" гл.ас. Христо Орманджиев.

Втора рокада: Главчев иска смяна на Кирил Вътев с Георги Тахов

"Ако има желание на министър-председателя да освободи външния министър, тази необходимост трябва да бъде декларира с указ на президента. Указът трябва да бъде разписан, за да може да се направи персоналната смяна в състава на  правителството. Ако не го направи, той няма да се съобрази с желанието на министър-председателя. На практика чл. 99, ал. 5 от конституцията в новата редакция всъщност се свързва с отговорността на министър-председателя и един регистрационен режим на президента, който трябва да утвърди състава", обясни експертът. 

Срок за издаване на указа няма, но по принцип се смята за разумно това да се случи в рамките на седмица, каза Орманджиев. 

Димитър Главчев сменя министъра на външните работи с Даниел Митов

"Министър-председателят носи отговорността за служебното правителство, защото президентът няма друга възможност. Ако откаже да назначи служебното правителство, бихме се изправили пред конституционна криза", посочи още преподавателят. 

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 906

Водещи новини

Още новини