Главният секретар на МВР оттегля оставката си, призна, че я е подал под натиск от Калин Стоянов и "високопоставени лица в прокуратурата"

Novini.bg
share

Познавам професионализма на г-н Коцев. Познавам професионализма му и затова го повиках на разговор. Оказа се, че всъщност е подал молбата за напускане под натиск от Калин Стоянов и високопоставени лица в Прокуратурата. Това обяви на брифинг в Министерски съвет премиерът в оставка акад. Николай Денков.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 907

„Заставам пред вас с ясното съзнание и воля да оттегля своята подадена оставка. Оставка, която е провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск. Виждам какво се случва в системата на МВР. Аз самият съм служител повече от 30 години и кариерата ми е преминала изцяло в правоохранителните структури", каза Живко Коцев. 

По думите му първоначалната му реакция била "на огромно разочарование, обида и болка за отношението спрямо него". "Срещу мен се развива изключително грозна кампания. Срещу мен седи сериозна армия, която желае да ме дискредитира като личност професионалист: мен и моите близки. От сряда насам не се спират със спекулациите и внушенията спрямо моята личност. Очаквам в следващите дни тя да придобие невиждани мащаби. Да се разгърне в още по-голям спектър. Очаквам всяко“, добави главният секретар на МВР.

Денков е разговарял и с президента Румен Радев и се разбрали, че процедурата по уволнението на Живко Коцев няма да бъде придвижена.

Попитан имало ли е заплахи за живота му, Живко Коцев отговори: "Към този миг аз не разполагам с такава информация, но ще поясня - очаквам всичко от всеки".

Главчев: Не съм допуснал компромис с никого, но най-много се двоумях за Калин Стоянов

"Моята оставка бе използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста на министър на вътрешните работи. Това обстоятелство ме задължава като професионален и морален дълг да се върна и работя. Не става въпрос за мен като личност, а за всички български граждани, на които трябва да осигурим ред", добави главният секретар на МВР. 

"Вчера и аз не знаех къде е г-н Коцев. Нямаше връзка с него, бяха взели телефона му. Имаше период, в който никой нямаше връзка с него. Той е професионалист. 33 години служба в МВР. Той е с безупречна репутация. Затова си дава сметката, че бягството в този случай е грешният ход", обясни акад. Денков.

Коцев също коментира и информацията, че ДАНС е правил обиск в неговия дом заради акцията в Агенция "Митници". "На 3 април бях поканен да съдействам на образувано наказателно производство. Явих се в КПКОНПИ и прокуратурата, след което на по-късен етап бяха извършени определени процесуални действия в служебния ми офис и дома ми. Всичко останало, което се говори по повод колосални финансови и парични средства - не отговаря на истината", категоричен е той.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 907

Водещи новини

Още новини