Парламентът окончателно прие реда, по който се заема поста на служебен премиер

Булфото, архив
share

Депутатите официално приеха на второ четене промените в Закона за Българската народна банка. Опозиционните партии: „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“, се обявиха твърдо против поправките, като изразиха мнение, че изначално конституционните промени в частта за избор на служебен премиер са били „грешка“.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 907

По-рано днес народните представители от Комисията по правни въпроси дадоха зелена светлина за избора на служебно правителство с премиер председателя на Сметната палата Димитър Главчев. Само за 15 минути заседание с 13 гласа "за", 3-ма "против" и 3-ма "въздържали се" те приеха в заключителни разпоредби на Закона за БНБ той да има право да прекъсва временно пълномощията си докато заема позицията служебен министър-председател и да се върне на поста си след това. С измененията същите условия ще важат и за правомощията на управителя и подуправителите на БНБ, заместник-председателите на Сметната палата, омбудсмана и неговия заместник – това са лицата, които според промените в Конституцията могат да бъдат назначавани от президента за служебен премиер.

Промените предвиждат при назначаване за служебен премиер управителят или подуправителите на банката, омбудсманът или заместникът му, председателят и заместник-председателят на Сметната палата, да могат да използват неплатен отпуск от досегашната си длъжност.

„Кучето е заровено в промените в Конституцията, точно тези, които засягат служебното правителство, не е ясно кой ги е създал и предложил. И на малките деца е ясно, че промените в Конституцията, които ограничават президента да избере от определен списък от лица са дело на Христо Иванов и Атанас Славов. Не може да се прекъсват временно правомощия на изборни длъжности. Те не могат да са на изборна длъжност, да бъдат назначени като служебен министър-председател, след което да се връщат на същата длъжност“, заяви от парламентарната трибуна Петър Петров от „Възраждане“.

С три закона за 10 минути: депутатите набързо уредиха въпроса с това как се става служебен премиер

Тошко Йорданов от ИТН обвини „бащата на Конституцията“ Христо Иванов в амнезия и определи конституционните промени като „тъпотии“.

Цончо Ганев от „Възраждане“ също отправи обвинения в „странна амнезия“ към „евроатлантиците“. „Оказа се, че човекът, който от години е радетел за промени в Конституцията, когато стана дума, че са ни вкарали в конституционна криза, отказва да признае, че е лицето, което е причината за тези промени. Подписите са на Христо Иванов, Атанас Атанасов, Пеевски и Борисов са тези, които вкараха всички промени в Конституцията“, добави той.

„От началото заявихме, че тази промяна е грешка, днес се опитвате да я поправите с нови три грешки. Трупането на тези грешки през нови и нови законодателни промени руши държавността, институциите. Интересува ви единствено да замажете гафовете, които направихте с промените в Конституцията. С тези поправки давате ярък пример за това какво е конфликт на интереси. Главчев – служебен министър-председател. След това се връща в Сметната палата и като такъв по закон е длъжен да проверява собствения си Министерски съвет, себе си и министрите си и да пише доклад на Сметната палата“, отправи критики лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 907

Водещи новини

Още новини