Третият мандат - неизпълнен, Радев започва срещи с потенциалните служебни премиери

Bulphoto
share

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на Има такъв народ (ИТН).

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, служебният кабинет и изборите 2 в 1 883

Все повече се твърди, че 49-то Народно събрание е изчерпано и не може да се състави мнозинство. Затова реших да връча мандата на вашата политическа партия, която е – най-малобройна, но демонстрирала ясна и последователна позиция. Връчвам този мандат с две ясни опции. Ако вие желаете да оползотворите мандата, трябва да се върнете до седмица с предложение за министър-председател, заяви държавният глава. 

Ивайло Вълчев прие мандата от името на "Има такъв народ". "Благодарим за доверието. Напълни разбираме трудната ситуация, в която Ви поставиха с тези напълно ненужни промени в Конституцията. Промени, против които ИТН гласува. За съжаление в това НС нашите гласове бяха твърде малко, за да можем да ги спрем. Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно. Затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва. Декларирали сме неведнъж, че това управление е порочно, затова трябва да се отиде на избори. Някои определят изборите като хаос и като ненужни, но ние мислим, че те са най-висшата форма на демокрация", посочи Ивайло Вълчев.

Президентът ще връчи третия мандат на ИТН

"Ще задържа тази папка няколко секунди", каза Вълчев и върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. "Връщаме тази папка, защото това е най-правилното за България. Пожелаваме Ви сила и мъдрост и нека оттук-нататък да решават хората", каза още той. 

"Веднага започвам среща с всички потенциални министър-председатели днес, утре, ако се наложи и в почивните дни. Отложил съм и наситената си международна програма, която включваше посещение на чужд президент и моя официална визита в чужбина. Ще направя всичко възможно този процес по сформиране на служебен кабинет да бъде ускорен", обяви президентът Радев. 

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, служебният кабинет и изборите 2 в 1 883

Водещи новини

Още новини