Екоминистърът в оставка: Трябва да се грижим за все по-добро качество на въздуха

Булфото
share

Трябва да се грижим за все по-добро качество на въздуха, посочи министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов пред ресорната комисия в Народното събрание. Той отговори на въпрос, зададен от Татяна Султанова от „Продължаваме промяната – Демократична България“, свързан с изпълнен от Столична община проект, с който е усвоила пари за подмяна на отоплителните уреди с по-екологосъобразни такива в партньорство с още общини, както и получени средства от Столична община по оперативна програма „Околна среда“ за същата дейност.

В момента, ако не греша, е отворена процедура по програма „Околна среда“ отново за подмяна на отоплителните уреди на предефинирани общини в страната, в които резултатите на качеството на атмосферния въздух не са добри, с цел подмяна на отоплителните уреди отново, посочи Султанова и попита за крайния резултат от смяната на толкова много отоплителни уреди.

Попов отчете, че в последните години качеството на въздуха в София и в други градове се подобрява и влиза в категорията на непревишаване на нормите, които са заложени. Аз винаги казвам в такива случаи, че тези норми и това, че ние сме в нормата, не е окончателно успокоение. Ние трябва да работим по две причини за по-нататъшно подобряване на качеството на въздуха, каза той. Едната е, че ние просто трябва да се грижим за все по-добро качество на въздуха и това е по-важната. По-малко важната е, че Европейският съюз се движи към по-стриктни норми за качеството на въздуха, обясни Попов.

Министър Попов и министрите по околната среда в ЕС обсъждат климатичните промени

До каква степен именно програмата за подмяна на отоплителни уреди е допринесла, мисля, че това не е възможно да се установи с точност, но е факт, че качеството на въздуха се подобрява, каза той.

Има обаче една тревога и тя е свързана не толкова с качеството на въздуха от отоплителни уреди и най-вече фините прахови частици, а  по-скоро с азотните оксиди, обясни той и отбеляза, че има проблем, който е и законодателен. По думите му в България масово се премахват филтри, катализатори.

В отговор на въпрос на Манол Генов от „БСП за България“, Попов съобщи, че са изготвили подробен доклад за реформа на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), който ще бъде представен в Министерски съвет.

Водещи новини

Още новини