Министър Попов: В момента около 60 млрд. евро ще струва енергийното обновяване на българския сграден фонд

  • 30 януари 2024 11:02

  • 862
  • 3
Министър Попов: В момента около 60 млрд. евро ще струва енергийното обновяване на българския сграден фонд
© Булфото

В момента грубо около 60 млрд. евро ще струва енергийното обновяване на българския сграден фонд. Това каза министърът на околната среда и водите Юлиян ПоповЮлиян ПоповЮлиан Попов, министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков от 12 на конференцията "Енергийната ефективност на сградния фонд: основа на устойчивия енергиен преход", която се провежда днес в София. По думите му, ако страната ни продължи с подхода на 100 процента публичен ресурс на обновяването на сгради, "българският сграден фонд вечно ще остане в Народна република България".

Министър Попов счита, че е много важно политиците да се фокусират именно върху мобилизацията на онези ресурси, които бързо да обновят сградния фонд. Тези ресурси обаче не са държавни. Той е на мнение, че фондовете трябва да се използват единствено за иновации или като "лостове", които могат да мобилизират реалния ресурс.

Достатъчно ефективно ли е санирането?

Трябва да се помисли и по какъв начин да влязат иновациите в сградния фонд, добави министър Попов. Според него тези иновации не могат да се видят в България и страната ни трябва да отдели ресурс за тях.

"За да можем ние да решим въпросите със сградния фонд на България, трябва да дадем много сериозни различни финансови инструменти, които да мобилизират огромния финансов ресурс, който не е в държавата, а е в хората и компаниите, и да насочим значителен публичен ресурс към стимулиране на иновациите и иновационните подходи в обновяването на сградите", посочи министърът на околната среда и водите, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
862 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.01.30 | 12:20

3
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2024.01.30 | 11:42

2
Крадете за мангали не работят
ГЯУР НА ЧЕВЕРМЕ

2024.01.30 | 11:39

1
НЯМА НУЖДА ОТ СГРАДЕН ФОНД :)

Добави коментар

Водещи новини