Проф. Александър Маринов разкри ще има ли импийчмънт на президента

Кадър - Нова телевизия
share

Няма да се стигне до импийчмънт на Румен Радев. Няма основание. Тези, които се опитат да го направят, ще се сблъскат с конституционни и правни основания. Дори да допуснем, че започнат, те ще направят огромна услуга на президента. Това мнение изрази политологът проф. Александър Маринов в ефира на Нова телевизия.

Той обясни, че това няма да стане, защото Радев ще бъде атакуван по "несправедливи причини, користно и да бъде елиминиран като опонент".

"Нека да допуснем, чисто теоретично, че такова предложение минава през парламента и още по-невъзможното да мине през КС, какво ще имаме като краен резултат? Радев излиза и прави своя партия, а Йотова довършва мандата. И до какво ще доведе това?", попита той.

"Аз лично не мога да си го обясня. Това е изключително нетипично поведение за ДПС. Пеевски създава проблеми и ще създаде проблеми не само на себе си, а и на своята партия. Той ангажира ДПС и това не е просто обвинение на един сам по себе си или някакъв анонимен човек. Това е обвинение на лице, което заема официална позиция, и поради това няма как да не ангажира партията. Аз смятам, че рано или късно ДПС ще вземе отношение", каза проф. Маринов.

Нинова: Президентска партия ще е поредният грешен ход на Радев

"Има една много хубава мисъл, която навремето използва генерал Колин Пауъл в своите мемоари. Тя не е неговата, но той я цитира често - "Не отивай да се бориш с прасе в кочината, защото и двамата ще се изцапате". Така че е ясно, че това е опит е да бъде овъргалян президента, за да бъде нарушена неговата репутация", заяви Маринов.

Попитан трябва ли Радев все пак да даде обяснение, политологът попита: "Какво обяснение трябва да дава за нещо, което не се доказва?".

"Всякакви твърдения, заявления и етикети могат да се лепят, но трябва да се докажат. Признавам, че откакто започнаха да се говорят тези неща, когато ходя в президентството, си гледам в краката внимателно да намеря някое пачка или някой чувал с пари. Засега нищо не съм открил", каза още проф. Маринов.

Водещи новини

Още новини