Проф. Александър Маринов пред novini.bg: Правилата в политическия живот и познатите ни лица в него, са необратимо изхабени

  • 01 февруари 2023 16:30

  • 945
  • 0
Проф. Александър Маринов пред novini.bg: Правилата в политическия живот и познатите ни лица в него, са необратимо изхабени
© бнт, pixabay

Ако политиката е изкуство на възможното, то явно сегашните партии на статуквото не искат да управляват заедно, а сами не могат и докога ще се въртим в този амгьосан кръг? Възможна ли е полу-президентска форма на управление у нас? Разговарям с проф. Александър Маринов, съветник на служебния премиер, преди това бе председател на Стратегическия съвет към президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Проф. Маринов е преподавател по политология в СУ.

Българската партийна политическа система е в много тежка криза и очевидно сама не може да се излекува.

Правилата в политическия живот и познатите ни лица в него, са необратимо изхабени. Живеем в порочен кръг, в който политиците си въобразиха, че не се нуждаят от избирателите, от това да разговарят с хората, да ги привличат, да ги печелят за своите каузи, да се извиняват, когато е необходимо. Започнаха да разчитат на тесните си партийни ядра и различни не морални начини да печелят вотовете. В резултат тези тесни партийни ядра трябваше да се захранват с все по-неморални и радикални послания. Вследствие на всичко това политиците вече не могат да вземат обратен завой.

След като са обиждали опонентите си и са ги наричали с всякакви имена, вече не е възможно да се каже: било каквото било, от днес вече ще управляваме заедно. Политиката предполага всеки участник в нея да има собствено конструктивно предложение, а не да гради успеха си върху отрицанието на другите. Но при нас се вижда смес от арогантен негативизъм към другите – демагогия, която нашите политици безцеремонно прилагат последните години. Убеден съм, че това в един момент ще доведе до припознаването на нови, различни партии и политици и може би до нов начин на управление на обществото. Неизбежно е, въпрос на време е.

Според мен трябва да се обсъждат всякакви възможни демократични реформи в начина на управление на България.

Не бива партиите да реагират така яростно срещу подобни предложения, защото това настройва хората точно наопаки и си казват, че партийците се страхуват от промени. Полу-президентската форма на управление е демократична и има много държави в света, които ползват този модел. Ролята на партиите се запазва, тъй като трудно можем да си представим демокрация без партии. Но подобна промяна на нашата Конституция изисква свикване на ВНС и ред други организационни обстоятелства. Към момента е очевидно, че няма условия за такава промяна. Президентът никога не е повдигал тази тема, не е лансирал подобни идеи. Опашата, дебела лъжа е твърдението на Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за, че в президенството се била готвела промяна на Конституцията относно формата на управление.

Обществото обаче е в пълното си право да обсъжда нови форми за властване, щом досегашните дават дефекти.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
945 0

Свързани новини

Водещи новини