Проф. Александър Маринов очаква неутрален кабинет, подобен на "Гарбовски"

  • 06 април 2023 08:52

  • 1258
  • 11
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

За да се състави правителство, е нужна смелост и политическо майсторство, коментира по БНТ председателят на Стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов.

Ние се намираме в тежка ситуация и трябва да се поеме отговорност. Надяваме се да има редовно правителство с парламентарна подкрепа, посочи той. 

По думите му има неща, които трябва да бъдат решени веднага - да бъде гласуван бюджет и пакет от закони. Ако това се не се случи, навлизаме във фаза, която ни води към мрачни сценарии, очертани от Министерството на финансите.

Социален психолог: Ако ПП откажат коалиция с Борисов, ще го превърнат в добрия човек, който протяга ръка

Трябва да стане ясно дали ГЕРБ са готови наистина да преговарят за правителство и дали имат готовност да приемат промени в конкретни закони, каза още Маринов.

Според него АтакаАтакаПартия "Атака" е създадена на 17 април 2005 г. в София, официално регистрирана в Софийския срещу президента е "тежък автогол", а импийчмънт не може да мине, защото Конституцията ясно казва как може да се случи тази процедура.

Борисов предлага неща, които много добре знае, че няма да се случат, включително към коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България".

Той минава в активна позиция, защото досега беше притиснат в ъгъла, а ако се стигне до това ГЕРБ да предлага кабинет, вероятно ще предложат нещо от типа на проектокабинета "Габровски", смята Александър Маринов.

"Борисов не само е опитен политик, той е и хитър политик и човек, който умело използва инструментариума на интригите, което не го казвам с лошо - това също е част от инструментариума в политиката. Той предлага неща, които много добре знае, че няма да се случат и затова ги предлага с такава щедрост, включително и към ПП-ДБ.

Президентът не предлага министри. Той назначава свое служебно правителство, провежда консултации и връчва мандати. Той не участва и няма да участва в съставяне на правителство, нито ще бабува на този процес, както назад в годините правиха някои президенти", посочи Маринов.

Той изтъкна, че няма как преговорите за правителство да се разделят от преговорите за политики - нито е реалистично първо да се преговаря за кабинет, а после за политики, каквото е предложението на ГЕРБ, нито да се преговаря за политики, но не и за правителство, каквато е позицията на ПП.

Проф. Маринов не очаква ГЕРБ да предложи Бойко Борисов за министър-председател. Очаква неутрален кабинет, подобен на проектоправителството "Гарбовски". Самият факт, че Борисов ще води преговорите, обаче, поставя в неудобна ситуация "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които са заявявали, че отказват да работят с личността му.

Александър Маринов вижда напрежение в новата коалиция ПП-ДБ.

"Ситуацията с "Демократична България" е неясна, не бих искал да гадая. Изглеждат правдоподобни две обстоятелства - напрежение със сигурност има, резултатите не оправдаха очакванията, а преференциите доста пренаредиха листите, което е риск, особено за нова коалиция.

Имам чувството, че вече има едно закъсняло замисляне какви ще са последиците за двете партии от тази коалиция. Имам чувството, че сега има опасения по-нататък как ще се развият нещата. Защото не можем да отречем, че позицията на "Продължаваме промяната" е 100-процентов израз на най-радикалната част от техните избиратели. Вероятно има и друга част от избирателите, които разсъждават иначе. Сега "Демократична България" си задава въпроса дали няма опасност да я претопят в тази бъдеща коалиция, да излезе колебаещата се част, склонна на недопустими компромиси. Освен това, те си дават много добре сметка, че който се е съюзил с ГЕРБ, е загинал", каза той.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1258 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
корни

2023.04.06 | 12:02

10
Няма да има редовен кабинет. Спечелилите, трябва да минат през чистилището. Толкова купени гласове не е имало за последните 4 избора, преди този на 02.04.23г., взети заедно. Играчите, които купуват няма да спрат, няма да се примирят. МВР си играе на котка и мишка, ефективността им е нула. Само фалит на купувачите, може да минимизира купения вот. трябва да им се завишат разходите на Макс.Затова, нови избори в края на юли и две едно в края на октомври. Между временно новото народно събрание за краткото време в което ще заседава да направи промяна в избирателния кодекс и да въведе - задължителни два мандата на кмет на община и на председател на общински съвет. Само тогава, след изборите през октомври, ще настъпи Пречистване.
Коста

2023.04.06 | 12:16

11
Два манвдата и за депутат!
Голем майтап

2023.04.06 | 11:58

9
като чуя някой от домораслите ни и набедени политикани да ни убеждават че "народът си бил казал тежката дума, кой с кого да управлява" се питам, кой народ? Онази 1/5 част от народа, която си харесва мутрите и хайдуците да го управляват или останалите 4/5 от народа по- голяма част от които не са гласували.
Бойчо Огнянов

2023.04.06 | 11:41

8
"Габровски", айде да се напънат малко редакторите!
Хахаха

2023.04.06 | 11:04

7
Сега ще се изредят псевдо експерти които като на миналите избори ще убеждават хората ,че коалиция ГЕРБ с ПП трябва да се случи иначе от ПП ще загубят много.
БЪЛГАРСКИ НАРОД

2023.04.06 | 10:49

6
Xa aaaxaa .....абсолютни глупости.
Анонимен

2023.04.06 | 10:39

5
Лена и Петков искат да управляват от GOOGLE.
sss

2023.04.06 | 09:41

4
На Габровски кое му беше неутрално
какъв "професор", ве

2023.04.06 | 09:25

1
тоя помияр е обикновен явочник, гнусен доносник на КДС и партиец от БКП.

2023.04.06 | 09:40

3
да, той затова служи на руснявия агент гумен, защото е "евроатлантик".

2023.04.06 | 09:39

2
Тоест идеален евроатлантик

Добави коментар

Водещи новини