Румен Гечев: Понятието "сглобка" по никакъв начин не се отнася за опозицията

Нова телевизия
share

Понятието "сглобка" по никакъв начин не се отнася за опозицията. В България то придоби негативен смисъл. Хората не могат да намерят думи, за да обяснят как тези, които се търкаляха в калта, наричаха се как ли не, преминавайки всякакви червени граници, сега са се прегърнали. Това каза в предаването "На фокус" по Нова телевизия депутатът от БСП Румен Гечев.

Той уточни, че думата партньорство е по-подходяща за отношенията в опозицията, но то не е непрекъснато, тъй като имат определени различия. Някои от колегите в другите партии се опитват да излязат напред и да си приписват всичко, което прави опозицията. Няма значение кой ще регистрира в деловодството искането до Конституционния съд. Важното е, че трите партии си партнират по ключови въпроси, каза Гечев.

По думите му по скандален начин са били избрани новите двама членове на Конституционния съд. Те са обвързани директно с двете партии, каза Гечев. По неговите думи съдебната система на горните етажи не функционира добре. Той заяви, че в КС има хора, които нямат нужните професионални качества и не отговарят на изискванията.

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва като конституционни съдии

Румен Гечев обясни, че отношенията между президента Румен Радев и БСП са сложни, тъй като той не за пръв път се занимава с политическо инженерство. От него получиха политически тласък "Продължаваме промяната". По времето на служебния кабинет са уволнени 14 000 души от администрацията и са заменени с толкова нови, които трябва да поддържат новите партии, генерирани от президентството, заяви социалистът.

Гечев коментира и случая "Чаталджа". "Чаталджагейт" трябва да бъде разгледан в детайли. Наложителна е проверка, но нека съдът да реши. Нека се разследва, но това отклонява вниманието от други проблеми. Например, с посредниците за газа губим стотици милиони. Загубихме и няколко стотин милиона евро от ЕС в края на годината, коментира депутатът от БСП.

ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС водят борби преди ротацията, за да се реши преди ротацията кой да бъде сменен, с кого и при какви условия, посочи политикът.

Гечев поясни, че БСП са взели решение, че България не трябва да влезе в еврозоната. Последната страна в ЕС, най-неразвитата икономически не бива да влиза в обща валутна зона, тъй като тя се управлява от Германия, Франция, Италия и Испания. Те ще ни управляват и то в полза на техните икономики, каза той. По негови думи тези страни в момента са затънали в колосални дългове, а ние ще трябва да ги плащаме.

Водещи новини

Още новини