Парламентът отне от "Възраждане" ръководството на комисията за службите

Novini.bg
share

Със 133 гласа "за" и 56 "против" парламентът прие проекторешение за промяна в правилника на Народното събрание във връзка с комисията за контрол над службите за сигурност. Въздържали се нямаше. По-рано днес депутатите удължиха заседанието си до приключване на тази точка, която беше включена допълнително в дневния ред. 

Също по-рано днес Комисията по правни въпроси подкрепи проекторешение за изменение на правилника на Народното събрание, внесено от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Атанас Атанасов. Предложението предвижда Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения да бъде конструирана и ръководена по модела на останалите парламентарни комисии, а именно с избор на председател и численост при спазване на съотношението в числеността на парламентарните групи.  

Досега комисията се формираше на паритетен принцип (равен брой депутати от всяка парламентарна група) и се председателстваше на ротационен принцип за една парламентарна сесия според числеността на парламентарните групи. Миналата седмица на принципа на ротацията председател на комисията стана Николай Дренчев от "Възраждане". От управляващото мнозинство обаче заявиха, че това е грешка, тъй като партията не изповядвала проевропейските ценности. 

Поредни грозни сцени в НС, Ганев и Божанков се обвиняват за имотни далавери и гей оргии

Отхвърлено беше предложението на "Има такъв народ" депутатите да могат да участват и в трета комисия, като не получават възнаграждение за това.

 

Водещи новини

Още новини