Ананиев (ПП-ДБ): Имаме още много работа до ротацията

Нова
share

До ротацията, която предстои след два месеца, имаме още много работа. Днес изтича срокът за номинации Конституционния съд. Имаме закони по ПВУ за второто плащане, което трябва да приемем в следващия един месец. Бих извадил пред скоби - за БНБ, свързан с еврото, което ще гарантира стабилните доходи на хората, ще паднат лихвите по кредите и по лизингите. Също и законът за физическия фалит - да предпазим хората от преследване от кредитори. Това заяви депутатът от „Продължаваме промяната”-„Демократична България” Настимир Ананиев пред Нова.

„Процедурата ще бъде следната: акад. Денков и Мария Габриел ще направят оценка на министрите си, която ще дадат на парламентарните групи, и предложение за смяна, ако има такава, но финалното решение е на парламентарните групи ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ”, коментира той.

По думите му първо е важно да се чуят предложенията на премиера и вицепремиера, а след това може и партиите да дадат свои.

Петков: Денков ще се ползва със специален статут при следващите ротации

„При сегашното правителство получихме гласовете на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, не сме ги искали. Не можем да спрем никой, който иска да подкрепи правителството. Подкрепата на ПП-ДБ е заявена и за мандата на Денков, и за този на Габриел”, уточни той.

„Ще номинираме свестни хора с добра репутация за регулаторите, които ще вдигнат летвата. Вярвам, както съдия Борислав Белазелков, кандидат за конституционен съдия, и другите партии да направят добри номинации. Ще предлагаме кандидати за всички регулатори, нямаме квоти по партии. В много от регулаторите в момента е тъмно. Някой трябва да влезе и да светне лампата, за да могат отново да заработят и да има прозрачност. Ясно показахме със Здравната каса, че пазарлък няма да има. Държим хората по регулаторите да са с добри репутации”, категоричен е Ананиев.

Той уточни още, че с ГЕРБ не са обсъждали номинация на Десислава Атанасова за КС. "Завъртя се името по медиите. Не знам дали ще я номинират. Ще съм изненадан, тъй като тя е един от силните парламентарни бойци на Борисов. Чудно ми е защо би я пенсионирал в Конституционния съд. Може би трябва да попитате ГЕРБ какво се е случило и защо я пенсионират."

Относно кандидатурата на генерал Атанас Атанасов за Председател на НС, Ананиев сподели, че в ПП-ДБ не е обсъждана такава кандидатура и за момента само номинацията на Никола Минчев стои на дневна ред.

Водещи новини

Още новини