Увеличаване броя на патроните за притежателите на огнестрелни оръжия за лична употреба, прие НС на първо четене

Pixabay
share

Увеличаване броя на боеприпасите от 50 на 100 патрона за огнестрелни оръжия за лична самоотбрана (късоцевни огнестрелни оръжия - пистолети и револвери с дължина на цевта до 30 сантиметра), които могат да бъдат притежавани и съхранявани, предвиждат приети на първо четене от парламента промени в Закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Вносители са от парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС.

Броят патрони, които могат да бъдат закупени за огнестрелни оръжия за спортни дейности - всички видове късоцевни и дългоцевни огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях, да зависи от състезателния план, подпечатан от ръководителя на спортния клуб, предлагат вносителите.

Депутатите приеха на първо четене и предложените от „Възраждане“ промени в закона. С изменението се дава възможност на физически лица, ненавършили 65 години, които отговарят на всички условия, необходими за първоначалното издаване на разрешително за придобиване, съхраняване, носене и употреба на огнестрелно оръжие и боеприпаси, и в случаите, при които подновяването на разрешителното се отнася до един и същи вид огнестрелно оръжие, т.е. отнася се за същото оръжие, за което е издадено първоначалното разрешително, да не посочват или доказват основателни причини за подновяването му.

Депутатите приеха окончателно на второ четене държавния бюджет за 2024 г.

В проекта се отбелязва също, че в нормата от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия липсва достатъчно регулация относно закупуването на боеприпаси за вече придобити огнестрелни оръжия. В тази връзка от „Възраждане“ предлагат да се уеднакви начинът на придобиване на боеприпаси за всички категории огнестрелни оръжия за граждански цели и да се намали административната тежест върху служба „КОС“ към МВР, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини