След нов блокаж от трибуната, Росен Желязков прекрати работата на НС

Булфото
share

Три часа и половина след пъровначалния блокаж на работата на парламента от страна на БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" и два председателски съвета по-късно председателят на Народното събрание Росен Желязков заяви от трибуната, че нормалната работа на парламента и реда в залата не могат да бъдат възстановени и прекрати заседанието. Следващото редовно заседание ще бъде в петък (15 декември) от 9.00 часа.

Всичко по темата:
Демонтажът на Паметника на Съветската армия 111

С декларация от парламентарната група на партия "Възраждане" започна днешното заседание на Народното събрание. Представителите на партията излязоха и се събраха пред трибуната на народното събрание. Към тях се присъединиха депутатите на БСП и "Има такъв народ" и заградиха трибуната в НС.

Костадинов в своя декларация обясни, че в държавата властва беззаконие, което повече няма да допуска. И призова депутатите, които са против това, да излязат отпред. Тогава всичките му съпартийци станаха от местата си и застанаха пред трибуната.

Няма да допуснем това беззаконие в Народното събрание, заяви лидерът на партията Костадин Костадинов. 

 

Тук отпред са представителите на почти един милион граждани, заяви Костадинов, а от своя страна председателят на Народното събрание Росен Желязков попита какво се случва, след което прекъсна заседание и даде 15 минути почивка.

"Някой ще обясни ли това какво е - хепънинг, пърформанс или хор, който ще изпълни някаква песен", попита Желязков. 

Тошко Йорданов от ИТН заяви, че са отпред заради "абсолютната бруталност, която се извършва с Конституцията". 

"Вие наистина заради комплексите на Христо Иванов, ГЕРБ и ДПС му тръгвате по акъла и правите абсолютно вредни и долни неща с Конституцията, против всичката експертиза в юридическия свят и против желанията на българите. Не може да сте толкова брутални и да си мислите, че като имате мнозинство може да си правите, каквото искате. Не, не можете и този парламент ще работи, ако и ние искаме. Ако не искаме, няма да работи. Не може да вървите срещу всички, трябва да си знаете мястото", посочи Йорданов. 

След продължилия над един час Председателски съвет, депутатите от ИТН, начело с Тошко Йорданов, отново се струпаха пред трибуната в пленарната зала.

Очакваше се Народното събрание да обсъди на второ четене бюджетите на Националната здравноосигурителна каза (НЗОК) и държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. 

 

Точките са фиксирани като втора и трета за четвъртък от програмата за работа на Народното събрание, публикувана на сайта на законодателния орган.

Здравноосигурителните приходи за 2024 г. са разчетени с ръст от над 1,1 млрд. лв. спрямо приетите със Закона за бюджета на НЗОК за 2023 г. В бюджета парите за извънболничната помощ се повишават с 20 процента. Увеличават се и парите за дентални услуги с над 20 процента. Депутатите решиха да отпуснат още 3 млн. лева за зъбни протези, като това предложение и още много други ще се решат в пленарната зала.

НС гласува на второ четене бюджетите на НЗОК и ДОО

В бюджета на ДОО се предвижда минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се лица да е 933 лева, но не се стигна до решение за минималния осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводители.

От началото на август до 31 декември 2023 г. задължителните месечни осигурителните вноски за тези физически лица се изчисляват върху 780 лв. Проектът предвижда от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., да се осъвременят с 11 на сто. 

 

От същата дата минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, при пълен осигурителен стаж, ще се повиши от 523,04 лв. на 580,57 лева. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на 3400 лева. Социалната пенсия за старост ще се увеличи на 307,07 лева. В дневния ред за днес са и проекти на решения за промени в състава на постоянните парламентарни комисии. 

 

В програмата е и изслушване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов във връзка с очакваното повишаване цената на водата, средно с 15% за страната от 1 януари 2024

Всичко по темата:
Демонтажът на Паметника на Съветската армия 111

Водещи новини

Още новини