Петър Чолаков: Келепирът се оказа по-важна ценност от евроатлантизма

Нова тв
share

Мисля, че управлението си функционира доста прилично. ГЕРБ и ДПС си имат достатъчно власт и в момента. Случилото се с Шенген не помага на управлението ни, важното обаче е, че всички заеха позицията, че не сме страна втора ръка. Това заяви социалният антрополог Харалан Александров в ефира на Нова телевизия.

Мирослав Севлиевски, бивш енергиен министър, смята, че няма ли „Продължаваме Промяната”, управлението изглежда легитимно.

Политологът Петър Чолаков коментира: „Според мен тази игра с Делян Пеевски като вицепремиер и Бойко Борисов като премиер може да я говорим и обратно, и в други варианти. Пускането на Пеевски напред цели да унижи „Продължаваме Промяната”. По отношение на Шенген – въздушният Шенген пак е по-добро от нищо. Евроатлантизмът е важна ценност, но келепирът се оказа по-важната ценност.”

Тошко Йорданов за Шенген: Бизнесът да си натовари тировете на самолет - сглобката го осигури

„Ако Пеевски и Борисов имаха толкова сила, която да ги удовлетворява, нямаше да имат такова демонстративно поведение. Лидерското поведение показва известни дефицити”, заяви от своя страна журналистът Асен Григоров.

Севлиевски подчерта: „Вече имаме политически продукт на тази коалиция – Бюджет 2024. Шенген, еврозоната и другите геополитически задачи пред България не са задължение само на управляващите партии, а на всички. ДПС направиха много България да стане член на НАТО и ЕС. Евроатлантици днес са само тези, които смятат, че Путин е агресор, че големите държави не трябва да нападат малките.”

„Всеки популист, в случая австрийците, може да си позволи да ни подритва. В криза е идеята за унитарен Европейски съюз”, заяви Александров.

Чолаков е убеден, че сме покрили всички изискванията за Шенген. „Трябва да се опитваме да бъдем реалисти, няма как да удряме с юмрук по масата и да поставяме условия на австрийците.”

 „Трябва да се припомни на Австрия, че може да си ограничи границите си, не да ни задържат за Шенген. Ако е толкова зле Шенгенското пространство, да вземат да го напуснат самите те. Въздушен Шенген си е Шенген”, подчерта още Григоров.

Водещи новини

Още новини