Борисов за промените в Конституцията: Трети март няма да подкрепим, двойното гражданство за министри трябва да отпадне

share

Казал съм, че Трети март няма да подкрепим. След една седмица ще има второ четене и на 20 трето четене на Конституционните промени. 

Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който коментира приетите на първо четене промени в Конституцията.  

НА ЖИВО: Депутатите приеха на първо четене промените в Конституцията

"Това, което народът е отредил, това работи в момента в парламента. И на мен не ми харесват много неща, но това е управлението в момента. Има много неща, с които можем да се съобразим. И за президентската институция, и относно указите. Между първо и второ четене може да има промени. По темата за промените в Конституцията съм казал, че съм се доверил почти изцяло на Христо Иванов и с разговорите с колегите в групата, ще намерим най-добрите решения. Ние използваме много интересно становищата на Венецианската комисия, но повтарям - между и първо второ четене има малки детайли, с които можем да се съобразим и да няма проблем. Важното е, че днес 163 депутати от трите партии днес гласуваха в зала. Учудващо ПП-ДБ не бяха цялата парламентарна група в залата, но ще видим кои бяха отсъстващите. Двойното гражданство за министри за мен трябва да отпадне, защото в тази динамична обстановка има много българи в чужбина, които са специалисти, успели граждани и не искат да си губят чуждото гражданство, а можем да ги ползваме за министри. С Христо Иванов не сме разговаряли по темата за избор на главен прокурор", обяви той.

"Трябва да продължим да даваме военна помощ на Украйна. Вчера разговаряхме по темата и с адмирал Ефтимов. Този процес може да помогне за по-бързото модернизиране на българската армия. Ще се прецени кое въоръжение не ни е необходимо и е с отпаднала необходимост, ще го дадем на Украйна и ще взимаме ново и модерно въоръжение, както направихме със "Страйкърите". Не искам да отговарям за бръщолевеното на лицето Тошко Йорданов. Да, бръщолевене е точната дума. Той говори глупости и за мен. Въобще нямам намерение да коментирам глупостите на това лице, защото не е вярно това, което говори. Не сме разпределяли регулаторите. С колегите от ПП-ДБ сме се разбрали, че когато всичко се разберем, ще излезем и ще го съобщим. Ще се търсят най-добрите хора, които може, а те вече не са много. Видяхте, ние за ръководството на НЗОК не можем да се разберем шест месеца", отговори на журналистически въпроси Борисов. 

Водещи новини

Още новини