Трайчо Трайков ще връща министерски заплати

share

Бившият икономически министър Трайчо Трайков е действал в частен интерес по време на мандата си от 2009 до 2011 г. Това установи специалната Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Според комисията Трайков е подготвил доклад и участвал в приемането на правителствено решение за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства от находище "Балабана" в Силистренско в интерес на "Каолин" АД. Оказва се, че в капитала на тази фирма бившият министър участва с 278 акции. Трайков е предал доклада четири години след изтичането на законоустановения срок.

Заради конфликта на интереси бившият икономически министър Трайчо Трайков трябва да върне всичките си министерски заплати за периода на конфликт на интереси, съобщиха от комисията. Заплашен е и от сериозна глоба. Бившият министър не бе открит за коментар.

Интересното е, че бившият ръководител на икономическото ведомство лично сезира Комисията за конфликт на интереси през юли. Той взе това решение след публикации в медиите, поставящи под съмнение репутацията му и управленските му решения.

Трайков подаде министерска оставка през март тази година по искане на премиера. Официалната причина за оттеглянето му е скандалът около бизнес форума в Катар, където нито един бизнесмен на емирството не се появи на срещата с българските фирми.

Водещи новини

Още новини